Hej Min man och jag har varit ihop i 24 år. Gifta. Han har 3 vuxna och jag var ett vuxen barn. Jag har min egen lgh (vi har äktenskapsförord) men bostadslån stå på båda. Han har små lån och krediter. Vi bor i hyresrätt och min lgh hyr jag ut. Min fråga är: Vad hände med hans del av bostadslån om han avlider.Samma frågan om hans olika lån och krediter. Han har inga sparade pengar. Men har
2 000 000kr i privat och tjänsteförsäkringar, som han testamenterat till mig. Måste jag betala hans del av bostadslån och hans skulder om han avlider?
Hej och tack för att du skickar in din fråga till Fråga Juristen. Här kommer ett svar på din fråga.
Regler om testamente finns i Ärvdabalken.
Generellt om skulder vid gäldenärs (den skuldsattes) bortgång
Av ärvdabalken kapitel 18 § 1 framkommer att när en person dör bildas ett dödsbo, vilket är en egen juridisk person. Det betyder att det är dödsboet som övertar den avlidnes skulder, och det är de kvarlevande arvtagarna som blir dödsbodelägare. I ditt fall skulle det bli du (maka) och din mans barn (arvingar) som blir dödsbodelägare.
Det är dödsbodelägarnas uppgift att förvalta dödsboet, vilket innebär att det är deras ansvar att se till att uppteckna dödsboets tillgångar och skulder. Om skulderna skulle vara större än tillgångarna finns det möjlighet att försätta dödsboet i konkurs, men oavsett hur mycket eller lite tillgångar det finns i dödsboet kan skulderna för krediter och lån kan inte ”ärvas”.
Om din man har egna skulder som inte är återbetalda vid hans bortgång så finns det alltså ingen risk att du som maka får ”ärva” hans skulder.
Bostadslånet, skulderna och testamentet
Vad gäller bostadslånet är situationen lite annorlunda än det som har beskrivits ovan. Ett bostadslån ges oftast ut med något som säkerhet för lånet, s.k. pant. Det normala är att det är själva bostaden som är säkerheten. Till skillnad från egna lån som din man har tagit i eget namn utan säkerhet, så finns det vid bostadslån något som kan användas för att täcka dödsboets skuld till banken och det är själva bostaden.
I din makes fall finns det dock tillgångar motsvarande 2 000 000 kr i form av olika försäkringar. Även om dessa täcks av ett giltigt testamente måste ett dödsbos skulder och tillgångar fastställas innan ett testamente kan betalas ut, vilket framkommer av bl.a. ärvdabalken kapitel 20 § 4.
Det betyder att man inte kan testamentera bort tillgångar för att skydda dem mot borgenärer (dem man är skyldig pengar). Det är först efter att skulder har betalats som det står klart hur mycket tillgångar som finns kvar i dödsboet, och hur mycket som då kan tillfalla någon genom testamente.
Låt säga att din mans del av bostadslånet är 250 000 kr och hans skulder från olika lån och krediter ställda i hans egen namn uppgår till 100 000. I exemplet utgår jag ifrån att det inte finns några andra tillgångar i hans dödsbo än försäkringarna på 2 000 000 kr.
Dessa 2 000 000 kr kommer då att användas för att betala skulderna på 350 000. Det innebär att vissa av försäkringarna kommer lösas in för att täcka skulderna. Efter en sådan situation skulle det då att finnas 1 650 000 kr kvar i dödsboet.
Slutligen vill jag bara uppmärksamma dig på att om borgenärerna skulle få reda på att de tillgångar som finns i boet omfattas av ett testamente skulle de med största sannolikhet begära att testamentet jämkas för att kunna få sina skulder betalda. En sådan begäran skulle med stor sannolikhet gå igenom.
Sammanfattning
Skulder kan inte ärvas, utan skulderna tillkommer dödsboet som bildas när en person går bort. Innan arv och testamente kan utgå från ett dödsbo måste först dödsboets skulder betalas.
I ditt fall skulle det innebära att de tillgångar som omfattas av testamentet skulle först användas till att täckas dödsboets skulder, vilket i din mans fall skulle vara dels de skulder som endast rör honom, dels hans del av ert gemensamma bostadslån. När de skulderna väl är betalda kan resterande tillgångar i dödsboet delas ut i form av arv och testamente.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över får du gärna skicka in fler frågor till Fråga Juristen.
Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.