Jag står i begrepp att tillsammans med tre döttrar göra en bouppteckning efter min man som avled i höstas. Bouppteckningen har inte varit möjlig inom 4 månader, bl a pga pandemiskäl. Skatteverket har meddelats om detta och medgivit anstånd.
Jag och min man ägde gemensamt en villa. Denna behöver värderas till sitt verkliga värde, eftersom den värderats för högt enligt Boolia och liknande, som enbart tar hänsyn till storlek och läge och liknande. Hur skall jag få tillstånd en värdering inför en bouppteckning?
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Relevanta regler finns i ärvdabalken, ÄB.
Allmänt om bouppteckningar
En bouppteckning ska förrättas senast tre månader efter att en person avlidit (ÄB 20 kap 1 §). När den är upprättad ska den ges in för registrering hos Skatteverket (ÄB 20 kap 8 §).
I bouppteckningen ska den avlidnas tillgångar och skulder ska antecknas. Tillgångarnas värde och skuldernas belopp ska tas upp så som de var vid dödsfallet (ÄB 20 kap 4 §).
Värdering av fast egendom i bouppteckningar
Utgångspunkten är att tillgångar ska tas upp till sitt marknadsvärde i bouppteckningen (ÄB 20 kap 4 §). Skatteverket har dock, i ett ställningstagande, ändå ansett att vissa tillgångar får tas upp till andra värden än marknadsvärdet.
Fastigheter får, enligt ställningstagandet, upptas till sitt taxeringsvärde istället för sitt marknadsvärde. Detta är mycket vanligt i bouppteckningar eftersom det är betydligt enklare att ta reda på taxeringsvärdet än marknadsvärdet.
Observera dock att om taxeringsvärdet används ska detta framgå i bouppteckningen.
Sammanfattande råd
Sammanfattningsvis kan ni, om ni önskar, anteckna fastigheten till sitt taxeringsvärde istället för till sitt marknadsvärde i bouppteckningen, eftersom det är betydligt enklare och går betydligt snabbare att ta reda på.
Om ni önskar hjälp kan Familjens Jurist hjälpa er med bouppteckningen. Genom tjänsten bouppteckna.se kan ni även göra en bouppteckning själv, till ett fast lågt pris. Önskar du ytterligare hjälp eller rådgivning kan du alltid boka en tid med någon av våra kunniga jurister här.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har någon annan fundering är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.