Hos det gifta paret E och U avlider U. E står som ägare till det bostadshus de bor i sedan 30 år och E äger dessutom en skogsfastighet till 50% ihop med sin brorson H som äger återstående 50%. Skogsfastigheten förvärvades ca 15 år innan E och U träffades. Inga äktenskapsförord är upprättade. Hur ska bostadshuset värderas i bouppteckningen? Hur ska skogsfastigheten värderas i bouppteckningen där ägandet är 50% av E och 50% av H. Bostadshus hela? Skogsfastighet 50% eller 100% av värdet? Är det taxeringsvärde eller marknadsvärde som ska användas?
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om bouppteckning. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Makes tillgångar i en bouppteckning
Var den avlidne gift ska båda makarnas tillgångar och skulder var för sig antecknas och värderas i bouppteckningen. Det är den efterlevande makens tillgångar på den avlidnas dödsdag som ska antecknas (20 kap. 4 § ÄB)
Värdering av av egendom i bouppteckning
Enligt Skatteverket är det tillgångarnas marknadsvärde på dödsdagen som ska användas. Angående fast egendom anger Skatteverket att huvudregeln är att marknadsvärdet ska användas. Dock kan taxeringsvärdet året före dödsfallet även användas. Används taxeringsvärdet bör detta framgå av bouppteckningen. Enligt Skatteverket bör fast egendom antecknas med fastighetens officiella fastighetsbeteckning, inklusive kommunens namn. Det går att läsa mer om vad som ska antecknas och hur på Skatteverkets hemsida. Vid fastigheter är det en god idé att det görs en eller flera värderingar av egendomen av en sakkunnig.
Din situation
Eftersom E och U var gifta ska även E:s tillgångar antecknas i bouppteckningen. Endast det som E äger ska då antecknas. Således ska hela bostadshuset anges som E:s tillgång men endast E:s andel av skogsfastigheten. Om E äger hälften av skogsfastigheten ska således hälften av fastighetens värde antecknas i bouppteckningen, det bör framgå att värdet avser hälften av fastigheten.
Huvudregeln är att egendomens marknadsvärde ska användas. För att slå fast marknadsvärdet kan det vara bra att få egendomen värderad av en eller flera sakkunniga. Vid värdering av fast egendom kan även fastighetens taxeringsvärde användas, då bör det dock anges att taxeringsvärdet använts.
Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis ska E:s tillgångar antecknas i bouppteckningen, men endast de andelar som denne faktiskt äger. Egendomen ska som huvudregel värderas till sitt marknadsvärde men taxeringsvärdet kan även användas.
Om du vill få mer ingående rådgivning eller hjälp med att upprätta bouppteckningen rekommenderar jag att du bokar tid med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.