Jag har fått kopia på ett testament tilläg där jag ärver men varför blev jag ej kallad till bouppteckningen? Vem har originalet ..hur gör jag för att få det som blivit testamenterat till mig?
Hej! Tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen.
Kallelse till bouppteckning
Regler om arv och bouppteckning finns i ärvdabalken. Till bouppteckningen ska samtliga dödsbodelägare kallas, 20 kap 2§ ärvdabalken. Dödsbodelägare är vanligtvis efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare, 18 kap 1§ ärvdabalken. Universell testamentstagare är en person som tilldelas hela kvarlåtenskapen eller en del viss kvotdel av kvarlåtenskapen. Kvarlåtenskap är den egendom och de tillgångar som finns kvar efter den avlidne. Legatarie är någon som tack vare ett testamente mottar någon specifik förmån så som viss sak, visst penningbelopp eller nyttjanderätt till egendom och är inte dödsbodelägare. Legatarie behöver således inte kallas till bouppteckningen. Om någon dödsbodelägare däremot inte kallats till bouppteckningen får inte Skatteverket godkänna bouppteckningen, 20 kap 9§ 3.st ärvdabalken.
Vem har originalet av testamentet?
Vill du se originalet av testamentet skulle jag rekommendera dig att kontakta någon av dödsbodelägarna, då det är dödsboet som ska förvalta den avlidnes egendom under boets utredning, 18 kap 1§ ärvdabalken.
Arvskifte
När en person avlidit görs först en bouppteckning inom tre månader. Sedan förvaltas, utreds och avvecklas boet. Slutligen ska arvsskiftet ske och det är då arvet fördelas. Vid arvskiftet måste dödsbodelägarna sluta ett avtal där de bestämmer hur den avlidnes kvarlåtenskap ska fördelas. Hela denna process, från bouppteckning till arvsskifte, kan ta ca 8 till 15 månader.
I ditt fall
Anledningen till att du inte är kallad till bouppteckningen skulle kunna vara för att du inte är universell testamentstagare utan istället legatarie. Du är således inte dödsbodelägare, men har rätt att få viss bestämd egendom eller förmån när arvskiftet har skett. Om du är universell testamentstagare och inte blivit kallad till bouppteckningen ska inte bouppteckningen godkännas.
Det kan ta en stund innan du får ut det som du har rätt till enligt testamentet. Är du universell testamentstagare är du dödsbodelägare och du behöver därmed vanligtvis vara med och förvalta boet fram tills arvskiftet, d.v.s. när ni dödsbodelägare sluter ett avtal där ni bestämmer hur den avlidnes egendomen ska fördelas. Är du legatarie behöver du inte göra något särskilt utan det är dödsboet (eller eventuellt med hjälp av en boutredningsman) som ansvarar för arvskiftet och dödsboet ska då se till att du får det som du har rätt till enligt testamentet. Dödsbodelägarna meddelar i sådana fall dig när det blir dags att ta få ut ditt arv.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Har du ytterligare frågor går det jättebra att ställa dem till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.