Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Varför ska den efterlevandes uppgifter fyllas i bouppteckningen?

Varför måste en efterlevande make uppge tillgångar i bouppteckningen?

Rådgivarens svar

2021-07-18

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller för den efterlevande makens/makans tillgångar och skulder i en bouppteckning och råd om hur du kan gå vidare i din situation. Jag kommer att besvara din fråga främst med hjälp av reglerna i ärvdabalken

Varför görs en bouppteckning? 

En bouppteckningen är den skriftliga sammanställningen av den avlidnes och den efterlevande makens/makans tillgångar och skulder. (20 kap. 4 § ärvdabalken) Efter att bouppteckning skrivits ska en bouppteckningsförrättning hållas. På förrättningen ska bouppteckningen gås igenom och signeras av bouppgivaren och två förrättningsmän, innan den kan skickas in till Skatteverket. (20 kap. 6 § ärvdabalken) Bouppteckningen ska ha skickats in till Skatteverket inom 4 månader efter dödsfallet. (20 kap. 8 § ärvdabalken) När bouppteckningen är klar utgör den dödsboets legitimationshandling.

Den efterlevandes uppgifter

Kravet att makarnas giftorättsgods ska redovisas för sig i en bouppteckning kom till i samband med en reform av lagen år 1987. (Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom. (7 kap. 1 § äktenskapsbalken)) Regeln är en konsekvens av att den efterlevande maken i samband med reformen fick rätt att behålla sin del av giftorättsgodset i samband med bodelningen.

Sammanfattning och rekommendation

Av reglerna i ärvdabalken följer att den efterlevande makens/makans tillgångar ska finnas med i bouppteckningen. Det hör samman med att det vanligen också sker en bodelning efter att ett äktenskap upplöses genom dödsfall. Behöver du hjälp att upprätta en bouppteckning rekommenderar jag dig att titta på Familjens Jurists onlinetjänst för bouppteckningar, bouppteckna.se. Där kan du få hjälp att skapa en digital bouppteckning, samt om du önskar även få hjälp med förrättningsmötet eller juridisk rådgivning. Du kan även boka tid direkt med en av Familjens Jurists kunniga jurister för att snabbt få personlig hjälp med bouppteckningen.

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.