A, en konstnär, är omgift med B då A avlider. De har inga gemensamma barn, men A har ett barn X sedan tidigare. B och X har ingen bra relation, och bor 100 mil från varandra. Vem ansvarar för att bouppteckning upprättas, B eller X? Kan det bli så att bägge var för sig kallar den andre till bouppteckning? Hur värderas en konstnärs egna osålda verk i en bouppteckning?
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om bouppteckning. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Vem ansvarar för bouppteckningen?
Det är främst dödsbodelägaren som har tagit hand om egendomen i dödsboet som har ansvar för att bouppteckningen förrättas. Om en boutredningsman har förordnats eller om en testamentsexekutor har utsetts går dock ansvaret över på denne. Det anges nämligen att det är dödsbodelägaren som har egendomen i sin vård, alternativt en eventuell boutredningsman eller testamentsexekutor som ska bestämma tid och ort för bouppteckningen. Denne ska även utse två kunniga och trovärdiga gode män att förrätta den. Det går att läsa mer om detta på Skatteverkets hemsida. Omhändertas inte egendomen av en delägare, boutredningsman eller testamentsexekutor, ankommer det på annan, som enligt 18 kap. 2 § ÄB sägs har egendomen i sin vård, att ordna bouppteckningen (20 kap. 2 § ÄB). Det är ofta en delägare som har bott tillsammans med den avlidne, exempelvis dennes make, som har boets i sin vård.
Personen som vårdar egendomen eller bäst känner till boet ska som bouppgivare lämna uppgifter om boet. Dessutom ska varje delägare och efterlevande make eller sambo på anfordran lämna uppgifter till bouppteckningen. Bouppgivaren ska försäkra på heder och samvete att uppgifterna är riktiga och att inga uppgifter avsiktligt har utelämnats. Det finns möjlighet att ålägga personer att bekräfta uppgifterna i bouppteckningen under ed. De gode männen ska intyga att allt har blivit riktigt antecknat och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd (20 kap. 6 § ÄB).
Hur värderas egendomen i bouppteckningen
Den avlidnes tillgångar på dödsdagen ska antecknas i bouppteckningen (20 kap. 4 § ÄB). Enligt Skatteverket är det tillgångarnas marknadsvärde på dödsdagen som ska användas, med andra ord det pris som egendomen hade erhållit vid en försäljning. Det är vanligt att allt bohag, däribland möbler och konst, tas upp som en post i bouppteckningen. Således sker det en uppskattning av bohagets gemensamma värde. Det är dock fullt möjligt att värdera bohag, exempelvis konst, separat. Då kan det behövas göras en särskild värdering av egendomen av en sakkunnig, exempelvis en konstexpert.
Din situation
Huvudregel är att det är den som har boet i sin vård som har ansvar för att kalla till bouppteckning. Vem detta är beror på omständigheterna i ditt fall, men det är ofta den som har bott med den avlidne, exempelvis den efterlevande maken, som har boet i sin vård. Således bör det inte bli så att både X och B kallar till bouppteckning. I bouppteckningen bör egendomen som utgångspunkt värderas till sitt marknadsvärde, eller med andra ord det beräknade försäljningsvärdet. Bohaget, inbegripet konsten, kan värderas samlat och tas upp som en post i bouppteckningen. Om konsten i ditt fall har ett större värde kan dock egendomen tas upp i en egen post och värderas separat, förslagsvis av en sakkunnig.
Sammanfattning och rekommendation
Bouppteckningsplikt föreligger för den dödsbodelägare som har boet i sin vård, det är denne som ska kalla till bouppteckningen. Egendomen i bouppteckningen, inkluderat konsten, ska som utgångspunkt värderas enligt marknadsvärdet. Om det behövs kan en sakkunnig värdera egendomen.
Om du vill få närmare rådgivning eller hjälp med arvskiftet rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.