Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vem är dödsbodelägare och efterarvinge?

Är ensambarn. Kallas jag dödsbodelägare eller efterarvinge? Inget testamente finns

Rådgivarens svar

2021-03-08

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för relevanta regler som följs av en rekommendation. Regler gällande arv finns i ärvdabalken (ÄB)

Dödsbodelägare
Enligt 18 kap. 1 § ÄB är efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare dödsbodelägare. De ska gemensamt förvalta den dödes egendom under boets utredning ifall inte särskild dödsboförvaltning anordnats enligt 19 kap. ÄB. Vilka som blir dödsbodelägare är olika i olika situationer men om en person var gift är det ofta den efterlevande maken/makan som är dödsbodelägare, eftersom denne har arvsrätt enligt 3 kap. 1 § ÄB. Av den paragrafen framgår att när en gift person avlider ska kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken. Den efterlevande maken ärver då med fri förfoganderätt, vilket innebär att man får exempelvis sälja och spendera egendomen men inte testamentera bort den.

Om det finns gemensamma barn
Om paret har gemensamma barn får dessa ut sitt arv först efter att båda föräldrarna gått bort. De gemensamma barnen blir därför dödsbodelägare först i den efterlevande makens dödsbo.

Om det finns särkullbarn
Om den först avlidne maken hade särkullbarn blir dock situationen lite annorlunda då särkullbarn kan begära att få ut sitt arv direkt, vilket gör dem till dödsbodelägare i den först avlidne makens dödsbo. Särkullbarn kan även avstå att få ut arvet direkt till förmån för den efterlevande maken, se 3 kap. 9 § ÄB

Efterarvinge
Som ovan nämnt ärver den efterlevande maken/makan den först avlidne makens kvarlåtenskap, och eventuella gemensamma barn får ut arvet efter båda föräldrarna samtidigt, det vill säga när även den efterlevande maken gått bort. Det är detta som kallas efterarv. Efterarvsrätten regleras i 3 kap. 2 § ÄB. Svaret på om du är efterarvinge beror alltså på hur det sett ut med arvet efter den av dina föräldrar som avlidit först. 

Din situation
Om du är dina föräldrars gemensamma barn och en förälder gått bort men den andra lever talar det för att den efterlevande maken kommer att ärva den avlidne och därmed bli dödsbodelägare. Du skulle då ha rätt till efterarv efter din först avlidne förälder, som du får ut först när båda dina föräldrar gått bort.
Om du är dina föräldrars gemensamma barn och båda avlidit talar det för att du blir dödsbodelägare i den nu avlidne förälderns dödsbo med rätt till efterarv efter din först avlidne förälder.
Om du är särkullbarn har du rätt att få ut ditt arv efter din förälder utan att behöva vänta tills din förälders make gått bort vilket talar för att du då skulle bli dödsbodelägare. Observera att jag inte kan uttala mig om exakt hur situationen blir i ditt fall eftersom det kräver att alla relevanta omständigheter ses över. Jag vill därför hänvisa till Familjens jurist som är mycket kunniga och erfarna inom det här ämnet. Du kan boka en tid för ett möte på Familjens jurists hemsida

Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma med en ny fråga till Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.