Min bror avled genom självmord under pågående äktenskapsskillnad. Enligt både Ärvdabalken och Äktenskapsbalken är hon därmed inte arvtagare men hon anser sig ha rätt att besluta om begravningsceremonin vilket vi syskon och en vuxen son ej anser. Räknas efterlevande makan fortfarande som nära anhörig, kan hon titulera sig som änka samt har hon rättighet att besluta något om bland annat platsen för själva begravningsceremonin?(PS. vi är dock alla överens om plats för urnsättning så detta gäller enbart ceremonin) Tacksam för svar i denna tragiska situation
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
När någon avlider under pågående äktenskapsskillnad
När en person avlider under pågående äktenskapsskillnad är det mycket riktigt så att den efterlevande maken inte längre har rätt att ärva den avlidne (3 kap. 10 § ärvdabalken). Om den avlidne upprättat ett testamente där maken finns med kan denne dock ärva som testamentstagare. Om (ex-)maken är testamentstagare är denne också en av dödsbodelägarna som tillsammans med övriga dödsbodelägare ska förvalta dödsboet. Om inte räknas denne inte som dödsbodelägare. Vad gäller benämningen änka kan hon använda den om hon vill då det inte är en term som har någon betydelse juridiskt sett.
Begravningen
När någon avlider ska dennes önskemål om gravsättning såvitt möjligt följas av anhörig eller närstående som har hand om gravsättningen (5 kap. 1 § begravningslagen). Det finns inga regler om exakt vem som ska ha hand om begravningen. Sedvanligt är dock att begravning och gravsättning bekostas med tillgångar ur dödsboet (5 kap. 2 § begravningslagen), därför ligger det nära till hands att det är dödsbodelägarna som får sköta det. Om det är så att de efterlevande inte kan enas om gravsättningen ska huvudmannen för begravningsverksamheter på den ort där den avlidne var folkbokförd på begäran medla mellan parterna. Om enighet inte kan uppnås hamnar ärendet hos länsstyrelsen som får avgöra frågan (5 kap. 3 § begravningslagen).
Jag hoppas att jag har lyckats ge lite klarhet i er situation. Om ni har några andra juridiska frågor är ni välkomna att återkomma till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.