Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vem får företräda ett dödsbo?

Hej! En man har gått bort, frun är dement. De har två gemensamma barn. Vem får företräda dödsboet ? Barnen är överens och frun ska få tillgångarna som finns i dödsboet. Det finns även ett testamente, när får man öppna detta?

Rådgivarens svar

2022-04-18

Hej och tack för att du vänder dig till oss med dina funderingar! Vem som får företräda ett dödsbo och hur arvsskiftet ska ske regleras främst i ärvdabalken (ÄB). Nedan kommer jag allmänt redogöra för relevanta regler och sedan tillämpa dessa på er situation. 


Vem får företräda ett dödsbo?

Ett dödsbo företräds huvudsakligen av dödsboets delägare. Delägarna består av den avlidnes make/sambo, arvingar och testamentstagare (18:1 ÄB). Man kan även be domstol att förordna en boutredningsman som kan sköta förvaltningen av dödsboet. Finns det flera delägare kan dessa tillsammans ge en av delägarna fullmakt att sköta dödsboet. 


I vissa fall kan en delägare inte själv bevaka sin rätt till dödsboet. Då ska denne person företrädas av ett ombud eller en ställföreträdare. Detta kan vara exempelvis om en arvinge är omyndig eller om denne pga sjukdom inte kan bevaka sin rätt. Är det på grund av sjukdom eller liknande förhållande ska en god man utses åt denne (11:4 föräldrabalken). Om den goda mannen även själv är delägare i dödsboet kan denne inte företräda den andre delägaren i bouppteckningsförrättningen. Då tillsätts istället en tillfällig god man (11:2 st 3 föräldrabalken).


Efterlevande makes arvsrätt

När en person avlider ska dennes kvarlåtenskap fördelas genom arv. Huvudregeln är att bröstarvingarna (barnen till den avlidna) är de som ärver först (2:1 ÄB). Har den avlidne emellertid en make har denne rätt att få det arv som annars skulle gå till de gemensamma barnen (3:1 ÄB). Maken har då fri förfoganderätt över arvet. Detta innebär att den efterlevande får disponera och använda arvet men får inte testamentera bort det (3:2 ÄB).  


När ska ett testamente öppnas?

När det finns ett testamente ska detta tas med i bouppteckningen som upprättas efter någon avlidit. Man ska alltså öppna testamentet i samband med bouppteckningen då testamentet förtydligar vilka som är delägare i dödsboet. Bouppteckningen och testamente ska sedan skickas in till Skatteverket (20:5 ÄB). Alla som omnämns i testamentet ska då delges detta, oftast genom att dessa får en kopia på testamentet. 


Er situation 

I en situation som er när det finns en dödsbodelägare som inte kan bevaka sin rätt på ett godtagbart sätt är det aktuellt att anorna en god man till denne. Denna goda man kan då även företräda delägaren i dödsboet om den gode mannen inte själv är delägare. 


När det enbart finns gemensamma barn har redan den efterlevande maken rätt att få allt arv med fri förfoganderätt. De gemensamma barnen har då rätt att få efterarv när väl den efterlevande maken dör. Detta förutsätter dock att det inte finns ett testamente som ger någon annan rätt till arv som inte är barnen. I ett sådant fall går testamentet först även om barnen är överens om att deras mor borde få allt i dödsboet. Om någon annan har rätt till arv enligt testamentet blir även denne delägare och ska därmed vara med i förvaltningen av dödsboet. Det är därför viktigt att man öppnar testamentet när bouppteckningen görs så att arvsskiftet kan ske korrekt. 


Jag hoppas att detta svar har varit till hjälp! Om ni har några fler frågor är det bara att återkomma. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.