Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vem får gå in i ett dödsbo?

Vem får gå in till ett dödsbo för att hämta kläder till begravningen? Flera av anhöriga kan ej vistas på samma plats.

Rådgivarens svar

2022-04-20

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! 

Då din fråga rör dödsbo och dess förvaltning så kommer jag kortfattat att redogöra för de regler du bör ha koll på nedan. 

Bodelning vid dödsfall

När någon avlider uppstår automatiskt ett så kallat dödsbo. Ett dödsbo är en juridisk person och omfattar den avlidnes tillgångar och skulder, dvs dess kvarlåtenskap. Regler kring dödsbon hittas i ärvdabalken, däremot finns det en hel del som är oreglerat. Regler om bodelning vid anledning av dödsfall finns i 9-13 kap äktenskapsbalken (ÄktB). När en make avlider upplöses äktenskapet automatiskt. När ett äktenskap upplöses ska en bodelning göras, 9 kap 1 § ÄktB. I en bodelning ska all gemensamt ägd egendom, som ska fördelas lika mellan makarna efter avdrag för skulder ingå, 10 kap 1 § ÄktB. Det kallas även för giftorättsgods. All makes egendom som inte är enskild egendom är giftorättsgods, 7 kap 1 § ÄktB. Den efterlevande maken kan i skälig omfattning undanta kläder, presenter och andra föremål som använts uteslutande för personligt bruk. Dessa kan undantas från att räknas in i bodelningen, 10 kap 2 § ÄktB. Bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då makens dödsfall inträffade, 9 kap 2 § ÄktB

Vem blir dödsbodelägare?

Dödsbodelägarna är de som har rätt att få gå in i ett dödsbo och är även de som har rätt till arv. Dödsbodelägare är alltså den avlidnes legala arvingar samt eventuella universella testamentstagare. Utgångspunkten är att dödsboet företräds av dödsbodelägarna gemensamt. Dödsbodelägarna har dock möjlighet att ge en enskild dödsbodelägare, eller en utomstående person, fullmakt att sköta dödsboets angelägenheter. Fullmakten kommer till användning i kontakten med t.ex banker och myndigheter. Dödsbon blir avslutade och upplösta genom arvskifte när den avlidnes arv fördelas ut till arvingar och testamentstagare. 

Vem får går in i bostaden? 

Först behöver ni komma överens med alla dödsbodelägare om vem eller vilka som får gå in i bostaden. Har man däremot ansökt om begravningshjälp från kommunen får man inte gå in i den avlidnes bostad alls. Alla ägodelar tillhör dödsboet. Har man gjort en dödsboanmälan måste man vänta till dess att Skatteverket godkänt bouppteckningen innan man kan hantera lösöre.

Om dödsbodelägarna inte kan komma överens om hur förvaltningen och avvecklingen av dödsboet ska utföras kan en boutredningsman behöva utses. En boutredningsman kan utses av tingsrätten i ett läge där delägarna i ett dödsbo inte kan komma överens om hur dödsboet ska skötas. Boutredningsmannen har bland annat i uppdrag att ta hand om och reda ut dödsboet, se till att arvet kan fördelas samt företräda dödsboet i olika frågor. 

Att tömma dödsboet innan bouppteckningen är klar

Regler om hur en bouppteckning ska gå till återfinns i 20 kap ärvdabalken (ÄB). I en bouppteckning ska den avlidnes alla tillgångar och skulder redogöras för. Den avlidnes tillgångar och skulder ska antecknas som de såg ut vid dagen för dödsfallet, 20 kap 4 § ÄB

I och med att uppgifterna i bouppteckningen måste stämma överens med hur tillgångarna och skulderna såg ut vid dagen för dödsfallet, får ingen av arvingarna ta egendom från dödsboet innan bouppteckningen är klar. Att tömma lägenheten innan bouppteckningen har gjorts, kan därför klassificeras som bedrägeri, 9 kap 1 § brottsbalken, eller förskingring, 10 kap 1 § brottsbalken. Det är alltså inte tillåtet att tömma lägenheten innan bouppteckning har gjorts, utan räknas som ett brottsligt beteende. Däremot att enbart hämta kläder till den avlidnes begravning och inte tömma hela dödsboet bör ses som sådan egendom som är godtagbar att undantas från bodelningen enligt 10 kap 2 § ÄktB

Sammanfattning

Dödsboet företräds av efterlevande sambo eller maka och den avlidnes arvingar enligt lag och/eller på grund av testamente. Alla dödsbodelägare företräder dödsboet gemensamt i alla ärenden. Ni kan därför gemensamt bestämma vem som kan gå in i dödsboet för att hämta kläder inför begravningen till den avlidne. Dessa kläder bör räknas in i sådan egendom som är godtagbar att undanta från bodelningen. Har ni ytterligare frågor kan ni alltid höra av er till en av våra jurister via Familjens Jurists hemsida eller så är du välkommen att ställa en ny fråga till oss med ytterligare fler omständigheter. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.