Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vem får ta del av ett innehållet i ett testamente?

Hej, får släktingar eller utomstående läsa ett testamente under bodelning även om man inte står med i testamentet? Får man ens reda på om det finns ett testamente eller är det sekretess?

Rådgivarens svar

2023-02-22

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! 

Din fråga handlar om testamente och vilka som får ta del av dess innehåll. Jag kommer därför gå igenom de regler som blir aktuella i ärvdabalken (ÄB) och tryckfrihetsförordningen (TF). Därefter förklarar jag vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.

Testamente

Genom ett testamente kan den legala arvsordningen enligt 2 kap. ÄB sättas åt sidan. Kvarlåtenskapen kommer då att fördelas enligt testators vilja, såsom den kommit till uttryck i testamentet. Testamentet är en privat handling. Den som upprättat testamentet (testatorn) kan alltså själv bestämma över testamentet till dess att den avlider. 

Bouppteckning

När en person dör ska ett dödsbo upprättas och boutredning göras. Först och främst måste delägarkretsen klargöras och vilka som ingår i den. Dödsbodelägare är efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare (18:1 ÄB). Dessa ska förvalta boet genom att utreda vilka tillgångar och skulder som ingår i boet samt upprätta en bouppteckning när detta är nödvändigt.

Sedan utredning om den dödes tillgångar och skulder gjorts ska en bouppteckning över bl.a. tillgångarna och skulderna upprättas. Bouppteckningen ska ske senast tre månader efter dödsfallet, om inte Skatteverket medger längre tid (20:1 ÄB). Om det finns ett testamente efter den avlidna ska kopior till sådan handling bifogas till bouppteckningen (20:5 1 st. ÄB). En kopia av bouppteckningen ska därefter ges in till Skatteverket inom en månad från upprättandet (20:8 ÄB). 

Vid tidpunkten bouppteckningen kommer in till skatteverket blir handlingen offentlig (2:4 TF). Detta innebär att den som vill kan begära ut bouppteckningen och härigenom läsas av andra (2:1 TF). 

Din situation och rekommendation 

Av din fråga framgår inte om den som skrivit testamentet är vid liv eller avlidit. Du undrar om släktingar eller andra utomstående som kan läsa ett testamente under bodelning. När en person avlider ska först en bouppteckning göras. Om den avlidne var gift görs därefter en bodelning och till sist skiftas arvet. Jag tolkar därför din situation som sådan att testatorn avlidit. 

Den som är släkting ingår som utgångspunkt i delägarkretsen när ett dödsbo upprättas (18:1 och 20:1 ÄB). Dödsbodelägarnas uppgift är att tillsammans förvalta den avlidnes egendom samt upprätta en bouppteckning. I bouppteckningen ska bland annat kopia till testamente bifogas (20:5 1 st. ÄB). För att kunna utföra sin uppgift som delägare i dödsboet bör därmed en släkting kunna ta del av testamentets innehåll vid upprättandet av bouppteckningen - även om den inte själv är testamentstagare.  

Testamentet i sig är inte en offentlig handling. Som nämnt ovan ska den dock bifogas till bouppteckningen. Därefter ska bouppteckningen, tillsammans med det bifogade testamentet, lämnas till Skatteverket (20:8 ÄB). När sådan handling förvaras hos en myndighet blir den offentlig (2:4 TF). En sådan handling har alla rätt att ta del av (2:1 TF). 

En utomstående kan alltså ta del av testamentet efter bouppteckningen är klar genom att begära ut den som allmän handling hos Skatteverket.

Vill du få ett mer konkret svar på din fråga är min rekommendation att kontakta en jurist. En jurist kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och på så vis ge dig ett mer konkret svar på din fråga. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Jag hoppas du känner att du fått svar på alla dina frågor, lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.