Om min fd make dör, får jag då ta hand om begravning och bouppteckning om min fd make skulle vilja det. Vi är vänner och umgås fortsatt, men har var sitt boende. Han är från Iraq, har svenskt medborgarskap, har 1 bror i Sverige som han dock inte har kontakt med' Tacksam för svar
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga!
Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation.
Vem tar han om bouppteckningen?
När någon avlider bildas ett dödsbo som är en juridisk person och som bestå av den avlidnes tillgångar och skulder. Dödsboets förvaltas som huvudregel av dödsboets delägare. Dödsbodelägare är den avlidnes efterlevande make, sambo, arvingar och universella testamentstagare.
Det är dödsbodelägarna som ska göra en bouppteckning. Bouppteckningen är en förteckning som visar vad den döda har ägt och eventuella skulder. Dödsboet kan i många fall göra bouppteckningen själv men om det känns svårt kan det vara bra att ta hjälp. Antingen att anlita en jurist eller ta hjälp av en person som man har förtroende för.
Två förrättningsmän ska också skriva under bouppteckningen och garantera att allt gått rätt till, det får inte vara någon som ska ärva den avlidne.
Vem tar hand om begravningen?
Vem som helst av de efterlevande kan ordna med begravning för den avlidne. Det kan vara en nära anhörig, släkting, sambo, god vän eller någon annan. Det vanligaste är att en nära anhörig arrangerar begravningen men om någon sådan inte finns, kan eller har intresse att fixa begravningen kan även en nära vän fixa med begravningen. Om ingen tar sig an det är det kommunen som är ansvarig för att ordna en begravning.
Din situation
Om du ska ärva din före detta make genom testamente så är du delägare i dödsboet och kan således medverka i upprättandet av en bouppteckning.
Är det så att du inte är delägare i hans dödsbo kan det möjligtvis vara så att de som ska ärva av honom ändå vill ha din hjälp om du erbjuder den, för att underlätta bouppteckningen. Men det finns inget sätt att garantera att just du ska ordna med bouppteckningen om du inte är dödsbodelägare.
Du kan alltså ta hand om hans begravning om hans anhöriga inte finns, vill eller kan. Det kan vara bra att berätta för begravningsbyrån hur situationen ser ut så att även anhöriga som inte anordnar begravningen ändå har möjlighet att delta på begravningen.
Avslutande rekommendation
Ett avslutande tips är alltså att vid din före detta make/väns död kontakta hans dödsbodelägare och säga att du gärna hjälper till! Ett tips är att erbjuda dig att vara förrättningsman för att se till att har gått rätt till.
Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.