Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vem får vara förrättningsman vid bouppteckning?

Jag har ett par frågor kring bouppteckningen. En änka som har två barn har avlidit. Båda barnen är gifta samt har två barn vardera, dvs barnbarn till den avlidna. Ett av barnen, med god kännedom om boet, kan då (vad jag förstår) vara bouppgivare. Två frågor:

  1. Kan maken (svärson till den avlidna) till bouppgivaren då vara förrättningsman?
  2. Kan ett av bouppgivarens barn (barnbarn till den avlidna) då vara förrättningsman?

Rådgivarens svar

2020-08-27

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Vad är en förrättningsman?

En bouppteckning ska förrättas av två kunniga och trovärdiga gode män (20 kap. 2 § första stycket ÄB). Dessa kallas för förrättningsmän.

Förrättningsmännen har till uppgift att anteckna allt av faktisk och rättslig betydelse som nämns vid förrättningen. Till exempel ska förrättningsmännen anteckna om det finns äktenskapsförord eller testamenten, samt vilka som närvarade vid förrättningen. Förrättningsmännen ansvarar också för att tillgångarna värderas korrekt.

Vem får vara förrättningsman?

Nästan alla får vara förrättningsmän. Till exempel får en make eller annan anhörig till en dödsbodelägare/efterarvinge vara förrättningsman. Även en särskild bouppteckningsförrättare som utsetts av Skatteverket får vara förrättningsman (20 kap. 9 § första stycket ÄB).

Det finns dock vissa personer som inte får vara förrättningsman. Dessa är följande:

  • dödsbodelägare eller företrädare för dödsbodelägare
  • efterarvinge eller företrädare för efterarvinge
  • bouppgivare, boutredningsman eller testamentsexekutor
  • särskild boutredningsman

Vad gäller i ditt fall?

Varken svärsonen eller barnbarnet till den avlidne är dödsbodelägare (förutsatt att det inte finns något testamente som säger annorlunda). Så länge som ingen av dem faller in under något annat utav det ovan uppräknade så kan de alltså båda två vara förrättningsmän.

Jag hoppas det var svar på dina frågor. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.