Hej! Enligt min avlidne (ogifta) svärmors testamente skall hennes tillgångar delas i två lika delar. Hälften ska gå till de tre barnen och andra halvan ska gå till de tio barnbarnen. I testamentet står det att "detta arv är varje person enskilda egendom och ingår ej i personens eventuella giftorättsgods". Av de tio barnbarnen är fyra minderåriga och vi undrar om deras respektive förälder, som vi tolkar det, inte har del i dödsboet (eftersom arvet ska ses som enskild egendom) kan vara barnens förmyndare vid bouppteckningen? Är det en korrekt tolkning eller måste vi ha en god man för de fyra minderåriga barnen?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Enskild egendom
Innebörden av att arvet ska utgöra arvingarnas enskilda egendom är att den egendomen inte kommer att ingå i en eventuell framtida bodelning. Egendom räknas som enskild om det uppfyller något av kraven i 7 kap. 2 § äktenskapsbalken. Ett sätt som egendom kan bli enskild på är genom förordnande i testamente. Huruvida egendom är enskild eller ej är bara relevant då personen är gift och ska genomgå en bodelning, antingen p g a skilsmässa eller p g a att någon av makarna har dött. Det är alltså inget som påverkar möjligheten för föräldrarna att företräda de minderåriga i dödsboet.
När arvingarna är minderåriga
Dödsbodelägare som inte är myndiga ska företrädas av sin förmyndare i dödsboet. Båda föräldrarna är förmyndare så länge de har gemensam vårdnad om barnet. Om det endast är en av föräldrarna som har vårdnaden är denne ensam förmyndare (10 kap. 2 § föräldrabalken). Om en förmyndare också råkar vara delägare i samma dödsbo får de inte företräda barnet under boutredningen. I så fall ska barnet företrädas av en god man som ska ha utsetts innan bouppteckningsförrättningen. I en situation där båda barnets föräldrar är förmyndare, men varken är sambor eller gifta med varandra, och endast en av föräldrarna är delägare i dödsboet, kan barnet företrädas av den föräldern som inte är det.
Jag hoppas att jag har lyckats svara på era frågor! Är ni i behov av mer rådgivning i er situation är ni välkomna att vända er till juristerna på Familjens Jurist. Ni kan också höra av er till oss på Fråga Juristen igen om ni har andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.