hej jag är efterlevande sambo, jag har inte begärt bodelning, bouppteckningen -ej dödsboanmälan -visar på skuld till begravningsbyrån ca 20.000kr och med ek. tillgångar på ca 9000 kr därtill min sambos lösöre som är uppskattat till 4.500 kr - schablonbeloppet . nu kräver de efterlevande arvingarna- dödsbodelägarna - att jag skall betala begravningskostnaden då vi levt tillsammans under 20 år . Vad gäller i mitt fall? Tacksam för snabbt svar.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om hur ett dödsbo ska förvaltas. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Bouppteckning och dödsboanmälan
Skulder och tillgångar hos den avlidne ska redovisas i bouppteckningen (20 kap 4 § ÄB). Bouppteckningen ska sedan registreras hos Skatteverket (20 kap 8 § ÄB). Om den avlidnes tillgångar inte räcker till att täcka annat än begravningskostnader, och finns det ingen fast egendom (fastighet, tomträtt osv.) bland tillgångarna, kan en dödsboanmälan göras istället för en bouppteckning, se 20 kap 8 a § ÄB. En dödsboanmälan görs av socialnämnden i kommunen.
Begravningskostnader
När man arbetar och är folkbokförd i Sverige betalar man en begravningsavgift. Pengarna garanterar bl.a. vissa transporter, kremering, gravsättning och en gravrätt i 25 år på allmän begravningsplats.
Begravningskostnader därutöver, såsom kista och minnesstund, betraktas som kostnader som har samband med dödsfallet och ska läggas som en skuld i dödsboet. När tillgångarna i dödsboet inte räcker till skulderna, ex. begravningskostnader, finns det inga lagregler som reglerar vilka skulder som ska prioriteras att betalas först, men begravningskostnader brukar anses ha företräde framför andra skulder.
Huvudregeln är att man inte ärver skulder. Om det inte finns tillräckligt med tillgångar för begravning kan man hos kommunen få bistånd. Dödsboets tillgångar på dödsdagen, samt inkomster efter dödsdagen, avgör om ekonomiskt bistånd kan ges och med hur mycket. Ansökan bör dock göras innan begravning hålls. Om kommunen nekar ekonomiskt bistånd kan beslutet överklagas till länsrätten.
Skulderna som blir över därutöver måste avskrivas. Det finns dock skulder som inte kan avskrivas, vilka är begravningskostnader och lån med borgensman. Den som skriver under beställningen för en begravning intygar att denna företräder dödsboet och blir därför skyldig att se till att fakturan för begravningen blir betald. Om tillgångarna i dödsboet eller det ekonomiska biståndet inte räcker blir alltså beställaren betalningsansvarig för det överstigande beloppet.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Begravningskostnader ska läggas som skuld i dödsboet, och det är med dödsboets tillgångar skulden ska betalas. Eftersom du inte är dödsbodelägare ska du inte behöva tänka på denna skuld. Du kan rådge dödsbodelägarna att höra av sig till socialkontoret i er kommun för att eventuellt få bistånd för begravningskostnaderna.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om du ska behöva stå för begravningskostnaderna enbart för att du levt med den avlidne i 20 år, och svaret är nej. Det är dödsboets tillgångar som ska användas vid betalning för skulder, och enbart dödsboets tillgångar. I annat fall är det den som beställer begravningen som ska se till att fakturan betalas.
Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om fler frågor uppkommer är du alltid välkommen att höra av dig till oss igen på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.