Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vilka anses som nära anhörig vid dödsfall?

Om jag har en framtidsfullmakt för min mor och hennes bror/min morbror dör, blir jag då i lagens mening nära anhörig till min morbror? Och bör jag då få ledigt från mitt jobb vid dödsfallet och begravningen?

Rådgivarens svar

2022-07-01

Hej!

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Regler om vem som anses vara nära anhörig vid dödsfall regleras främst i kollektivavtal, men också i lag (1998:209) om rätt till ledighet av trängande familjeskäl.

Utgångspunkt enligt lag

Lag om rätt till ledighet av trängande familjeskäl ger arbetstagare rätt till ledighet vid trängande familjeskäl som har samband med sjukdom eller olycksfall. Det krävs dock att arbetstagarens omedelbara närvaro är absolut nödvändig (1 § lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl).

Anställningsform eller anställningstid har ingen betydelse för rätten till ledighet av trängande familjeskäl, och alla arbetstagare har en lagstadgad rätt till ledighet vid sådana tillfällen. Arbetstagare har rätt till ledighet tills dess att arbetstagarens närvaro inte längre är absolut nödvändig. Efter detta måste arbetstagaren återgå till sitt arbete. Den lagstadgade rätten ger enbart rätt till obetald ledighet.

Lagen nämner inte mer om vad som anses vara trängande familjeskäl; kravet är enbart att arbetstagarens omedelbara närvaro är absolut nödvändig. Vad som är trängande familjeskäl får därför bedömas från fall till fall.

Utvidgad rätt till ledighet i kollektivavtal

Många arbetsgivare är bundna av kollektivavtal som utvidgar rätten till ledighet vid nära anhörigs bortgång. Flera kollektivavtal ger arbetstagare rätt till betald ledighet, vanligtvis i upp till 10 dagar i samband med dödsfall. Vem som anses vara nära anhörig står ofta i kollektivavtalet. Oftast räknas maka, make, sambo, registrerad partner, barn, barnbarn, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar samt svärföräldrar som nära anhöriga. Detta kan dock skilja sig i olika kollektivavtal, och det är viktigt att titta vad som gäller för din arbetsplats.

I ditt fall

Du skriver att du har en framtidsfullmakt för din mor. För den utvidgade rätten till ledighet enligt kollektivavtal har jag svårt att se att framtidsfullmakten har någon betydelse för din rätt till ledighet. För att ha rätt till ledighet enligt kollektivavtal kräver det oftast att en nära anhörig har gått bort. Morbror anses vanligtvis inte vara en nära anhörig. Det är dock svårt för mig att svara med säkerhet utan att veta alla omständigheter.

Du kan dock ha rätt till obetald ledighet enligt lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl. Om du har rätt till obetald ledighet enligt 1 § beror på om din närvaro är absolut nödvändig. I och med att du har en framtidsfullmakt för din mor kan det vara något som spelar in i bedömningen om din närvaro är nödvändig. Din närvaro kan till exempel vara nödvändig för att stötta din mor om det finns sådana omständigheter. Det är dock svårt även här att ge dig ett ordentligt svar utan att veta mer om situationen och omständigheterna, både när det kommer till din mor och din morbror.

Rekommendation

Som nämnt ovan har jag svårt att se att det faktum att du har en framtidsfullmakt för din mor spelar in i frågan om vem som anses vara nära anhörig. Trots att just detta inte behöver ha någon betydelse kan du ha rätt till ledighet vid din morbrors bortgång. Jag rekommenderar att börja med att se om din arbetsgivare är bunden av något kollektivavtal. Om så är fallet råder jag dig att läsa igenom kollektivavtalet för att se om en morbror anses vara nära anhörig, och därmed rätt till betald ledighet. Oftast anses inte en morbror/farbror vara nära anhörig i detta sammanhang, men det är värt att få det bekräftat för att veta vad ditt nästa steg blir. Många arbetsplatser har ombud från fackliga organisationer som du kan kontakta vid arbetsrättsliga frågor på din arbetsplats om du vill veta mer om ert kollektivavtal.

Kom ihåg att du alltid har rätt till obetald ledighet enligt lagen om rätt till ledighet vid trängande familjeskäl när din närvaro är absolut nödvändig. Är det fallet i din situation har du alltså rätt till (obetald) ledighet oavsett om rätten finns stadgad i kollektivavtal eller inte.

Om du kommer fram till att du inte har rätt till ledighet varken enligt lag eller kollektivavtal är det alltid bra att ha dialog med din arbetsgivare. Då kan du förklara situationen och berätta varför det är viktigt att du är på plats. Många arbetsgivare har förståelse för att tiden efter att någon nära gått bort är jobbig, och att man inte kan arbeta som vanligt.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du behöver vidare vägledning kan du alltid kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist. Du är också välkommen att skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.