Jag och min hustru har ett testamente som innebär att min son, särkullsbarn, ärver all kvarlåtenskap. Vi har inga gemensamma barn. När det så småningom blir aktuellt att göra bouppteckning, anses då min hustrus syskon vara dödsbodelägare och ska därmed kallas till bouppteckningen?
Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och en allmän rekommendation. Din fråga regleras i ärvdabalken (ÄB).
Om bouppteckning
När en person avlider ska en bouppteckning förrättas senast tre månader efter dödsfallet, ÄB 20 kap. 1 §. Vid förrättningen ska man bland annat gå igenom den avlidnas tillgångar och skulder. Till bouppteckningsförrättningen ska efterlevande make eller sambo, dödsbodelägare och efterarvingar kallas, ÄB 20 kap. 2 §.
Vilka är dödsbodelägare när det finns testamente?
Dödsbodelägare består av efterlevande make eller sambo, legala arvingar och universella testamentstagare, ÄB 18 kap. 1 §. Legala arvingar är arvingar som ärver enligt lag, i första hand barn till den avlidne och i andra hand föräldrar eller syskon. Dessa är dödsbodelägare, trots att det finns ett testamente som utesluter deras arv. Dessa arvingar utesluts dock som dödsbodelägare och behöver inte kallas till bouppteckningsförrättningen om testamentet vunnit laga kraft innan dess.
Hur vinner ett testamente laga kraft?
Ett testamente kan vinna laga kraft mot en legal arvinge genom att:
Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis så anses din frus syskon vara dödsbodelägare som ska kallas till bouppteckningsförrättningen, trots testamentet, fram till dess att testamentet vinner laga kraft. Om testamentet vinner laga kraft innan förrättningen så behöver syskonen inte kallas. I så fall ska de dock antecknas i bouppteckningen. Bevis för att testamentet vunnit laga kraft ska lämnas in till Skatteverket.
Det finns mycket juridiskt att tänka på när en person går bort. Läs mer om bouppteckning här. Familjens Jurist har även en digital tjänst som kan användas för att underlätta upprättande av en bouppteckning om man vill göra det på egen hand. Läs mer om den digitala tjänsten för bouppteckning här.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.