Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vilka måste närvara vid en bouppteckning?

Vem måste vara med vid en bouppteckning?

Rådgivarens svar

2022-05-25

Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer i mitt svar utgå från att du menar en bouppteckning vid ett dödsfall och kommer därför börja med att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB). Därefter kommer jag avsluta med en sammanfattning och en rekommendation.

Vem måste kallas till bouppteckningen?

Alla dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningsförrättningen i god tid. Den avlidnes efterlevande make eller sambo ska också alltid kallas. De som ska få del i kvarlåtenskapen först efter att en arvinge eller universell tetsamentagare avlidit ska även kallas till förrättningen, dessa personer kallas legala och testamentariska efterarvingar (20 kap. 2 § ÄB).

Dödsbodelägare kan vara efterlevande make eller sambo (ibland även frånskild make eller före detta sambo), arvingar och universella testamentstagare (18 kap. 1 § ÄB). Mer information om de som ska kallas till bouppteckningen och vilka som är dödsbodelägare finns på Skatteverkets hemsida.

Vem ska närvara vid bouppteckningen?

En bouppteckning ska skrivas under av två förrättningsmän (se 20 kap. 2 § och 6 § ÄB). Det tycks dock räcka att en av förrättningsmännen är närvarande vid bouppteckningsförrättningen och att denne sedan underrättar den andre om vad som kommit fram vid mötet (RÅ 2004:37). Enligt Skatteverket ska även bouppgivaren vara närvarande vid bouppteckningsförrättningen, antingen fysiskt eller genom exempelvis webbkamera. Bouppgivare är den som vårdar egendomen eller i övrigt bäst känner till boet efter den avlidne, denne ska lämna uppgifter om boet vid bouppteckningen (20 kap. 6 § ÄB).

Närvaro för resterande personer är frivillig. Av bouppteckningen ska det dock framgå vilka som varit närvarande vid förrättningen. Om någon inte varit närvarande ska bevis bifogas för att denne i rätt tid blivit kallad till mötet (20 kap. 3 § ÄB).

Sammanfattning och rekommendation

Sammantaget är det en vid krets av personer som kan vara aktuella att kalla till en bouppteckning, för de flesta av dessa är dock närvaron vid själva förrättningen frivillig. Det är endast en av förrättningsmännen samt bouppgivaren som måste vara närvarande vid bouppteckningen.

Här kan du boka tid för att få hjälp med en bouppteckning. Du kan även upprätta en bouppteckning online här. Om du har fler funderingar är du välkommen att skicka in en ny fråga eller boka möte med en av Familjens Jurists duktiga jurister här.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.