Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vilka personer ska kallas till bouppteckningen och vem ska utföra den?

Min son 34år/ogift avlidit. Han var vd på ett företag som verklig huvudman sedan mars 2019. Det ska göras en bouppteckning. Vem gör detta?

Det sägs att dödsbodelägare skall kallas till bouppteckningen. Han har oss föräldrar samt tre syskon. Vem räknas som dödsbo delägare? Bara vi föräldrar eller syskonen med?

Rådgivarens svar

2021-06-21

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Vem ska utföra bouppteckningen?

Frågor om arv regleras i ärvdabalken (ÄB). Enligt 20 kap. 2 § ÄB så är det dödsbodelägarna som ska se till att en bouppteckning görs och kalla de berörda personerna till bouppteckningen.

Är det en person som inte är dödsbodelägare som har hand om den avlidnes egendom, så är det istället denna person som ska ansvara för att kalla till bouppteckning.

När det sedan kommer till att genomföra själva bouppteckningen så ska detta göras av två förrättningsmän som utses av dödsbodelägarna. Förrättningsman kan vara vem som helst, så länge personen inte själv är dödsbodelägare, efterarvinge eller företrädare för någon av dessa. Kan dödsbodelägarna inte enas om två förrättningsmän kan de istället vända sig till domstol och be domstolen utse en boutredningsman.

Vem är dödsbodelägare?

Dödsbodelägare är arvingarna (både arvingar enligt arvsordningen och arvingar enligt testamente), samt eventuell efterlevande make eller sambo.

Det krävs alltså att man har direkt arvsrätt efter personen för att kvalificeras som dödsbodelägare. Har den avlidne barn så är det endast dessa som är dödsbodelägare, inte övriga släktingar. Har den avlidne inga barn, så är det istället enbart föräldrarna som är dödsbodelägare. Först om inte heller föräldrarna lever, eller om endast en av föräldrarna lever, blir den avlidnes syskon dödsbodelägare (eftersom det är först då de har arvsrätt).

Rekommendation

Det är alltså i första hand ni som dödsbodelägare som ansvarar för att få till en bouppteckning och att de som ska kallas till den blir kallade. Eftersom ni båda föräldrar är i livet så är ni dödsbodelägare, men inte syskonen.

När det sedan kommer till att genomföra själva bouppteckningen så ska detta dock göras av två personer som inte är dödsbodelägare.

Vill ni ha hjälp med att genomföra bouppteckningen kan jag rekommendera er att boka tid hos Familjens jurists experter på arvsrätt.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.