En bouppteckning för vår avlidne bror visar på stort underskott, det finns ungefär 5% tillgångar i förhållande till skulderna. Ska borgenärerna erhålla en andel av tillgångarna på dödsdagen eller bör fördelningen baseras på "slutliga" skulder efter inkassokrav mm. som ramlat in dessutom en stor kostnad för sanering av hyreslägenheten som hyresvärden har påfört dödsboet?
Hej!
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Bouppteckning
Vid dödsfall måste dödsboet upprätta en s.k. boupptecknings där boets tillgångar och skulder fastställs. Den dödes tillgångar och skulder antecknas i bouppteckningen till det värde de hade vid dödsfallet (20 kap. 4§ första stycket ärvdabalken). Om en tillgång eller skuld har uppkommit efter dödsfallet, ska den inte tas med i bouppteckningen. Undantag gäller dock för begravningskostnader och bouppteckningskostnader.
Efter att bouppteckningen har upprättats ska den avlidnes och boets skulder betalas. Alla borgenärer som haft en fordran på den avlidne får en fordran i den avlidnes dödsbo. Om boets tillgångar täcker skulderna kommer borgenärerna få full täckning för sina fordringar. Om tillgångarna däremot understiger skulderna så kan dödsbodelägarna ansöka om att dödsboet ska gå i konkurs. I så fall kommer borgenärerna istället få en fordran i dödsboets konkursbo.
Sammanfattning
I bouppteckningen antecknas tillgångar och skulder till det värde de hade på dödsdagen. Skulder som uppkommer efter dödsfallet antecknas inte. Det är utifrån bouppteckningen som man kan se hur mycket tillgångar och skulder som dödsboet har. Här kommer inte skulderna som dyker upp efter dödsfallet att tas med, och dessa skulder kommer därmed inte påverka fördelningen av tillgångar som borgenärerna har rätt, då detta avgörs av förmögenhetsförhållandena på dödsdagen.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Behöver ni hjälp med bouppteckningen är ni välkomna att boka tid hos en av våra familjejurister på ett kontor nära dig. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.