Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vilka skyldigheter har man som dödsbodelägare?

Jag och min syster är dödsbodelägare tillsammans med vår avlidne pappas sambo. Hon missköter sitt ansvar som dödsbodelägare. Han lämnat huset med alla räkningar och inte låtit oss får upplysning om vilka räkningar och abonemang/avtal som fortlöper. Detta lämna oss med en drös förfallna fakturor som bland annat gäller det hem hon bott i. Hon har ansökt om bodelning för det hus pappa stod som enskild ägare till men tar som sagt inget ansvar utan endast det hon anser sig ha rätt till. Vad är man skyldig till som dödsbodelägare? Kan man anmäla en delägare som misskött till uppdrag?

Rådgivarens svar

2020-08-06

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag ska nedan redogöra för vilket ansvar som åligger dödsbodelägare och vilka skyldigheter man har gällande dödsboet. Bestämmelser kring detta finns i ärvdabalken (ÄB).

Dödsbodelägares ansvar

Ett dödsbo är en juridisk person som består av den avlidnes tillgångar och skulder. Dödsboet ägs av dödsbodelägarna vilket är den avlidnes efterlevande make, sambo, arvingar och universella testamentstagare. Dessa ska gemensamt förvalta den avlidnes egendom under boets utredning. Allt ska ske med samtliga dödsbodelägares samtycke, förutom sådana åtgärder som inte tål att skjutas upp för dessa får företas utan samtligas samtycke. Allt detta framgår av 18 kap. 1 § ÄB. Den som sammanbodde med den avlidne har även en plikt att vårda den egendom som finns, till dess att samtliga dödsbodelägare eller annan som ska förvalta dödsboet tagit hand om den, 18 kap. 2 § ÄB. Det syftar till att bevara egendomen till dess den egentliga förvaltningen kan ta vid, vilket även medför en redovisningsskyldighet samt rätt till ersättning för utgifter. Det framgår av 18 kap. 6 § ÄB att dödsbodelägare är skyldig att ersätta skada som han eller hon har tillskyndat någon uppsåtligen eller av vårdslöshet avseende boets vård eller förvaltning, vars rätt är beroende av utredningen.

Vad gäller i detta fall?

Du skriver att du, din syster och er pappas sambo är dödsbodelägare. Det innebär att det är ni tre gemensamt som ska sköta dödsboet under dess utredning. Alla tre bär lika stort ansvar för att dödsboet tas om hand om. Du skriver dock särskilt att er pappas sambo inte har medverkat till dödsboets förvaltning vilket har lett till att förfallna fakturor. Huruvida en sådan form av skada kan ersättas genom 18 kap. 6 § ÄB är svårt att säga med den lilla information jag har, men det är möjligt att det skulle kunna leda till ersättningsskyldighet.

Sammanfattning och rekommendation

Sambon har inte medverkat i den mån hon bör ha gjort, utifrån det du beskriver. Eventuella skador som uppstått till följd av detta kan hon bli tvungen att ersätta. Jag vill även tipsa om att det är möjligt att ansöka om en boutredningsman som förvaltar dödsboet. Det kan vem som helst av dödsbodelägarna göra. Boutredningsmannen utses av tingsrätten och sköter då boet istället för dödsbodelägarna, 19 kap 1 § ÄB. Familjens Jurist kan även hjälpa er med dödsboförvaltning och även bouppteckningen och arvskifte om ni så önskar. Du kan kontakta Familjens Jurists jurister här. Hoppas du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.