Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vilken betydelse får en bodelning under äktenskap för arvet?

Hej, min far och hans hustru har genomfört en bodelning inom äktenskapet. De är således fortfarande gifta. Hur påverkar denna bodelning arvet för oss barn vid eventuellt framtida frånfälle av endera part?

Rådgivarens svar

2021-09-23

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller. Din fråga regleras i äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvdabalken (ÄB).

Bodelning

Under äktenskap

Om makarna är överens, får de efter skriftlig anmälan till Skatteverket genomföra en bodelning under äktenskapet, ÄktB 9 kap. 1 § 2 st. Egendomen som fördelas genom bodelningen kan ingå även i en senare bodelning om makarna inte gör egendomen till enskild genom ett äktenskapsförord.

Vid en makes död

När en avliden person är gift ska det ske en bodelning innan arvskiftet, om inte den efterlevande maken begär att vardera sida ska behålla sitt eget giftorättsgods i bodelningen, ÄktB 12 kap. 2 §. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, d.v.s. all egendom som inte är enskild egendom. Skulder som hänför sig till giftorättsgodset ska dras av. Värdet ska sedan läggas samman och delas upp lika mellan dödsboet och den efterlevande maken, ÄktB 11 kap. 3 §. Delen som går till dödsboet utgör den avlidnes kvarlåtenskap som ska utgå i arv, tillsammans med eventuell enskild egendom.

Barns arvsrätt

Den avlidnes närmsta arvingar är dennes barn och dessa ska dela lika på arvet, ÄB 2 kap. 1 §. Ett barns andel av kvarlåtenskapen enligt lag utgör barnets arvslott. Hälften av arvslotten utgör barnets laglott, vilket är den del av kvarlåtenskapen som barnet alltid har rätt till och som inte kan testamenteras bort. Makar ärver före gemensamma barn men särkullbarn har rätt att få ut sitt arv på en gång vid en förälders död.

Det förstärkta laglottsskyddet

Det finns praxis där en bodelning under äktenskap anses ha utgjort ett kringgående av laglottsskyddet, varpå det förstärkta laglottsskyddet i ÄB 7 kap. 4 § aktualiseras. Det finns vissa krav för att regeln ska tillämpas. Bodelningen måste ingå i ett led av handlingar som syftar till att överföra egendom mellan makarna och som innebär att en bröstarvinges rätt till laglott kringgås. Handlingarna måste även kunna jämställas med ett testamente, till exempel eftersom arvlåtaren är döende, tror att den snart ska dö eller har kvar nyttan av den bortgivna egendomen. Tillämpas regeln så innebär det att den överlåtna egendomen räknas in i kvarlåtenskapen vid beräkningen av arvingarnas laglotter. Mottagaren av egendomen kan tvingas ge tillbaka egendom till dödsboet för att bröstarvingar ska få ut sina laglotter.

Sammanfattning

Vilken betydelse en bodelning under äktenskap får för arvet efter en make vid dennes död beror på hur egendomen fördelas, om det upprättas något äktenskapsförord samt om det sker en bodelning även efter makens död. Den egendom som tillfaller den avlidne maken vid en bodelning (om en sådan sker) efter dennes död är det som ska utgå i arv efter maken. Om denna egendom är betydligt minskad på grund av bodelning under äktenskapet tillsammans med andra handlingar kan det ses som ett kringgående av laglotten. Det innebär att bröstarvingar kan ha rätt till att ärva mer och att den efterlevande maken måste ge dem egendom till ett visst värde.

Reglerna på området är komplexa och det går inte att ge ett klart svar på din fråga utan kännedom om ytterligare omständigheter. Om du vill ha information om vad som gäller i ditt specifika fall kan du boka tid med en av våra jurister hos Familjens Jurist. Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.