Hej! Vi är två systrar som ska dela på vår fars dödsbo. Vi har sålt hans hus och det som återstår är att räkna ut vad som ska betalas i skatt vid nästa deklaration. Min syster vägrar dela arvet innan skatten är uträknad hon menar att det måste vara klart först. Min fråga är har hon rätt i det? Kan hon neka mig min rätt till arvet tills deklarationen är färdig.
Hej
Stort tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag ge en kort allmän redogörelse kring dödsbo och bouppteckning och sedan vad som gäller för din situation.
Regler kring denna typ av fråga finns huvudsakligen i ärvdabalken (ÄB).
Dödsbo
Dödsbo är en egen juridisk person som bildas när en person går bort och existerar fram till dess att ett arvskifte utförts. Dödsboet består av den avlidnes samtliga tillgångar och skulder. Dödsboet förvaltas av dödsbodelägarna som gemensamt ska besluta vad som ska göras, vilket regleras i 18:1 ÄB.
Bouppteckning
Inom tre månader från dödsfallet ska en bouppteckning upprättas och sedan inom ytterligare en månad ska det lämnas in till Skatteverket. Bouppteckningen listar den avlidnes alla tillgångar och skulder som fanns fram till dödsdagen.
Arvskifte
När bouppteckningen väl är registrerad hos Skatteverket ska tillgångarna fördelas mellan dödsbodelägarna vilket görs genom ett arvskifte.
Vinstskatt
Det har ingen betydelse om ni säljer fastigheten genom dödsboet eller efter att ni har skiftat arvet då ni oavsett måste betala vinstskatt för fastigheten när den väl sålts. Vilket värde ni anger i bouppteckningen är inte det som är relevant för vinstskatten utan det är summan ni sålt fastigheten för. Reglerna finns i inkomstskattelagen. Ni kan alltså skifta arvet efter det att bouppteckningen är klar.
Jag hoppas att du känner att du fått hjälp med din fråga. Önskar ni gå vidare mer ert ärende och få ytterligare hjälp så kan våra jurister på Familjens Jurist vara behjälpliga. Ni kan boka en tid HÄR.
Med vänliga hälsningar
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.