Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

§18-fullmakt

Hej,
En av mina vänner skulle åka utomlands, varpå jag bad att denne skulle köpa med sig en inhemsk parfym av ett visst märke och för ett speciellt pris. Denna parfym finns inte att köpa i Sverige vilket var anledningen till att jag bad henne köpa den under resan! När hon sedan kom hem berättade hon att hon inte hade hittat den parfymen jag bad om, men köpte en som enligt de som jobbade på parfymbutiken hade en liknande doft. Detta var inte alls den jag ville ha… Måste jag ändå ge henne pengar för den?

Rådgivarens svar

2017-07-10

Hej och stort tack för att du vänder dig till Juridiktillalla med din frågeställning! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

Frågan rör en så kallad osjälvständig fullmakt vilken regleras i 18 § avtalslagen (AvtL).

Allmänt om fullmakt
Inledningsvis ska konstateras att en fullmakt utgör ett godkännande att handla i annans namn för annans räkning. En fullmakt är en utfästelse från en huvudman (den som ger uppdraget) till tredje man (den som fullmäktigen ingår avtal med) om att en särskild person (fullmäktigen) har rätt att exempelvis köpa en vara i huvudmannens namn. När avtalet sluts involverar avtalet endast huvudmannen och tredjeman, trots att det rent faktiskt är fullmäktigen som medverkat till avtalets ingående. En fullmakt utgörs av fullmäktigens befogenhet (vad han har rätt att göra enligt huvudmannen) och behörighet (vad fullmäktigen kan göra med bindande verkan för huvudmannen).

Osjälvständig fullmakt, 18 § AvtL
Av de omständigheter du beskrivit ovan framgår att det är fråga om en osjälvständig fullmakt. Detta är en fullmakt som endast grundar sig i huvudmannens (ditt) meddelande och uppdrag till fullmäktigen (din vän), vilket berörs i 18 § AvtL. En sådan osjälvständig fullmakt saknar således ett yttre moment och kan därför inte kontrolleras av tredje man annat än genom att kontakta huvudmannen personligen. Vad gäller en sådan osjälvständig ”§18-fullmakt” sammanfaller behörigheten och befogenheten, vilket innebär att en fullmäktige som överskrider sin befogenhet inte kan binda huvudmannen. I en sådan situation kan istället den som påstår sig ha en uppdragsfullmakt bli skadeståndsskyldig gentemot tredje man, 25 § AvtL.

Tillämpning av fullmaktsreglerna i ditt fall
Alltså, för att tillämpa ovan sagda på de omständigheter du har beskrivit i frågan, ska följande konstateras. I ditt fall har du genom ett meddelande till din vän givit en osjälvständig fullmakt att köpa en parfym av ett visst märke och till ett visst pris. Din vän har å andra sidan köpt en helt annan parfym än den hon hade uppdrag att köpa, med följd att hon har överskridit sin befogenhet. Med anledning därav kan inte din vän binda dig som huvudman till avtalet. Inget giltigt avtal har kommit till stånd, vilket för din del innebär att du inte är bunden till att betala parfymen hon köpt, samt att din vän i sin tur kan bli skadeståndsskyldig gentemot tredje man i enlighet med 25 § AvtL.

Jag hoppas att du är nöjd med den redogörelse du har fått av situationen, samt råder dig att kontakta våra jurister på Familjens jurist om du önskar någon ytterligare hjälp här.

Vänligen,

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.