Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Andrahandsuthyrning av bostadsrätt - Besittningsskydd

Frågan gäller besittningsrätt för bostadsrätt.
Vi är ett gift par med gemensam son som nyligen kommit hem från utlandsjobb. Sonen och hans flickvän väntar barn i december och behöver en bostadsrätt. Antagligen kommer dom inte att få låna pengar till en bostad. Vi vill hjälpa dom genom att köpa en bostadsrätt som ska tillhöra oss och som dom får bo i tills dess att dom själva kan köpa en lägenhet. Vår fråga är nu vad som gäller med besittningsrätt om något skulle gå fel.

Rådgivarens svar

2018-07-30

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Frågor om besittningsskydd vid andrahandsuthyrning av bostadsrätter regleras i jordabalken och lagen om uthyrning av egen bostad (“privatuthyrningslagen”).

Besittningsskydd
Andrahandshyresgästens besittningsskydd innebär att en denne inte utan vidare är skyldig att flytta den dag som står i uppsägningen och att hyresvärden måste hänföra tvisten till hyresnämnden om andrahandshyresgästen inte lämnar lägenheten. Nämnden tar sedan ställning till om avtalet ska upphöra eller löpa vidare.

Uthyrning av bostadsrätt mot ersättning
Om ni hyr ut en bostadsrätt mot ersättning blir reglerna i privatuthyrningslagen aktuella. Din son, i egenskap av andrahandshyresgäst, har då inget besittningsskydd om så inte har avtalats mellan er (3 § stycke 3 privatuthyrningslagen).

Som hyresvärd måste ni dock beakta tre månaders uppsägningstid om inte en längre tid har avtalats (3 § stycke 2 privatuthyrningslagen).

Uthyrning av bostadsrätt utan ersättning
Om ni hyr ut en bostadsrätt utan att ta någon emot någon ersättning, gäller inte de vanliga reglerna i jordabalken och privatuthyrningslagen. Istället blir då jordabalkens sjunde kapitel aktuellt. Inte heller då har andrahandshyresgästen någon besittningsrätt.

I ett liknande, tidigare avgörande har dock ett krav på skälig uppsägningstid formulerats även i detta fall. Hur lång denna uppsägningstid bör vara beror på omständigheterna i det aktuella fallet och det är därför svårt att ge ett rakt svar på detta. Troligtvis bör ni dock vara på den säkra sidan om ni ger er son en månads uppsägningstid så att han får chansen att hitta ett nytt boende.

Sammanfattning
Oavsett om ni hyr ut en bostadsrätt mot eller utan vederlag så kan er son, i egenskap av andrahandshyresgäst, aldrig få besittningsskydd till bostadsrätten om så inte har avtalats mellan er. Som hyresvärdar kommer ni dock att behöva beakta en viss uppsägningstid.

För att undvika eventuella missförstånd och oförutsedda konsekvenser skulle jag råda er att upprätta ett hyresavtal om ni väljer att fullfölja era planer. Om ni behöver hjälp med detta så är ni varmt välkomna att boka tid hos någon av Familjens jurists erfarna jurister.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.