Hej, kan man använda sin ångerrätt vid distansavtal och och göra ångerfrist inom 14 dagar skriftligt på Mail om jag inte kan nå företagets kundtjänst?
Mvh
Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Nedan kommer en redogörelse för ångerrätten i distansavtalslagen.
Distansavtalslagen
Lagen syftar till att skydda konsumenter vid distansavtal och avtal som ingås med näringsidkare utanför affärslokaler, detta enligt 1 kap. 1 § distansavtalslagen. Enligt 2 kap. 2 § distansavtalslagen ska näringsidkaren innan ett avtal ingås ge konsumenten viss information om exempelvis näringsidkarens kontaktuppgifter, kundens reklamationsrätt och om kunden har ångerrätt. Om det finns ångerrätt ska näringsidkaren ge konsumenten ett standardformulär för utövandet av ångerrätten, se 2 kap. 2 a § distansavtalslagen.
Ångerrätt enligt distansavtalslagen
Precis som du skriver i din fråga gäller ångerrätten i 14 dagar, detta enligt 2 kap. 10 § distansavtalslagen. När de 14 dagarna börjar räknas kan skilja sig åt beroende på det aktuella avtalet, men om avtalet rör upplåtelse eller överlåtelse av vara börjar ångerfristen räknas när konsumenten får varan i sin besittning, se 2 kap. 12 § distansavtalslagen. Paragrafen räknar även upp andra sorters avtal och när ångerfristen ska börja gälla för dem.
Din fråga handlar om ifall man kan utnyttja ångerrätten genom att skriva ett mail till företaget. 2 kap. 10 § distansavtalslagen stadgar att konsumenten kan utnyttja ångerrätten genom att lämna eller sända ett tydligt meddelande om det inom ångerfristen, och att konsumenten kan använda sig av det formulär som 2 kap. 2 a § distansavtalslagen handlar om som jag nämnde i stycket ovan. I övrigt finns inga formkrav på ångermeddelandet. Det måste dock vara tydligt att konsumentens vilja är att inte längre stå fast vid avtalet. Det är konsumenten som har bevisbördan för att ångermeddelandet har lämnats i tid. Därför kan det vara bra att exempelvis spara en kopia av meddelandet, exempelvis en kopia av e-postmeddelandet om man väljer att utnyttja ångerrätten genom att skriva ett mail.
Värt att nämna är att konsumenten inte alltid har ångerrätt. Se 2 kap. 11 § distansavtalslagen för situationen där ångerrätten inte gäller.
Sammanfattning och rekommendation
Enligt reglerna i distansavtalslagen torde det gå bra att lämna ett ångermeddelande genom att skriva ett mail till företaget, förutsatt att det tydligt framgår att du vill utnyttja ångerrätten. Eftersom du som konsument har bevisbördan att du ångrat dig inom tidsfristen är det bra att spara en kopia av mailet så att du kan visa att du skickade det i tid. Jag hoppas att jag kunnat förklara hur reglerna generellt ser ut på området. Jag kan tipsa om att kontakta Familjens jurist för att få ytterligare hjälp i just din situation då juristerna där är mycket kunniga inom konsumenträtt. Du kan boka tid för online- eller telefonmöte på Familjens jurists hemsida.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.