Vi driver en enskild firma och arbetar med dränering på villor åt privatpersoner. Chefen som står på företaget har ca 10 år kvar till pensionen.
Om vi ponerar att en dränering varit rätt gjord och kunden ändå väljer att använda reklamationen efter 8 år, vad gäller då? Hur fungerar tex garantin kontra reklamation? Vad är skillnaden och framförallt, vart ligger bevisbördan?
Om vi väljer att göra ett arbete när chefen är 64 år, är det han då som är skyldig efter 8 år att gräva upp och göra om ett arbete som är fackmannamässigt utfört? Vem bestämmer det och var går det att få klara svar på detta?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Bevisbörda
Vad gäller bevisbördan så regleras den i rättegångsbalken. Där stadgas det att ”Det ankommer på parterna att svara för bevisningen”. Bevisbördan för att få reklamera en tjänst ligger alltså på kunden. Detsamma gäller om kunden vill hävda rätt till garanti.
Garanti kontra reklamation
Vad gäller frågan kring skillnaden mellan garanti och reklamation, så är det tyvärr ingenting jag kan svara på utan att ha läst er garanti. En garanti är något som tjänsteutövaren själv utlovar, medan reklamation är en lagstadgad åtgärd.
Skyldighet att avhjälpa
Vad gäller frågan om vem som ska avhjälpa så förstår jag inte riktigt hur en kund skulle kunna reklamera eller hävda garanti gällande ett arbete som har utförts fackmannamässigt. Då finns det ju inte något att reklamera eller kräva garanti för.
Men för det fall att arbetet inte är fackmannamässigt utfört, så kan kunden reklamera tjänsten och kräva avhjälpande, d.v.s. hjälp att åtgärda felet. Avhjälpandet ska genomföras av den näringsidkare som har utfört arbetet. Näringsidkare definieras enligt konsumenttjänstlagen (som är tillämpbar när ni utför tjänster åt privatpersoner) som ” en fysisk eller juridisk person som handlar för ändamål som har samband med den egna näringsverksamheten”. En enskild firma är inte en juridisk person, så ifall det visar sig att det är fel på tjänsten, så är det den fysiska personen som utgör den enskilda firman (d.v.s. chefen) som är skyldig att åtgärda det. Om chefen inte längre har möjlighet att utföra arbetet (pga pension, etc.), så har kunden istället rätt till prisavdrag eller hävning.
Om ni har ytterligare frågor, så är ni välkomna att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.