Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Är anmälan till en kurs bindande?

Hej
Jag hade anmält mig på en kurs i måleri och vid anmälan fick jag veta att det inte var helt säkert att kursen skulle bli av på grund av corona. Jag fick ingen bekräftelse på att kursen börjat men det hävdar kursledaren att han skickat och har nu skickat en kopia på det han sänt mig. Jag missade därför att kursen börjat. Nu säger han att jag måste betala för hela kursen vare sig jag går eller ej. Han hotade med kronofogden. Har inte erhållit någon faktura ännu för kursen som började den 14 september. Min fråga är ju om anmälan är bindande och om jag måste betala för hela kursen?

Rådgivarens svar

2020-11-14

Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Först gör jag en allmän redogörelse för rättsläget och därefter följer en tillämpning i ditt fall. 

I ditt fall, utan att veta hur du anmält dig till kursen, kan distansavtalslagen och konsumenttjänstlagen bli tillämpliga.

Ångerrätt vid distansköp

Vid köp av tjänster på distans har konsumenten alltid en ångerrätt på 14 dagar, 2 kap. 10 § distansavtalslagen. Om en konsument således beställt något online, har hen i de flesta fall en rätt att ångra sig och tidsfristen är minst 14 dagar. Ångerrätten vid köp av tjänster börjar löpa från den dagen avtalet ingicks, 2 kap. 12 § distansavtalslagen. Näringsidkaren måste informera konsumenten om denna ångerfrist, 2 kap. 12 §. Om näringsidkaren inte gjort detta kan ångerfristen vara upp till ett år från avtalets ingående, 2 kap. 12 §

Avbeställning av tjänster

Även om konsumenten inte har en ångerrätt eller fristen för ångerrätten har löpt ut kan konsumenten avbeställa en tjänst. Detta framgår av 42 § i konsumenttjänstlagen. Även om konsumenten kan avbeställa tjänsten, kan denne bli ersättningsskyldig. Huvudregeln är att näringsidkaren har rätt till ersättning för den redan utförda tjänsten samt för arbete som måste utföras trots avbeställningen. 

Konsumenten kan dock bli även ytterligare ersättningsskyldig utöver kostnader för den redan utförda tjänsten. Detta gäller kostnader för återstående delen av tjänsten, förluster i övrigt på grund av att näringsidkaren underlåtit att ta på sig annat arbete eller på grund av att hen på annat sätt har inrättat sig efter uppdraget. Detta gäller om konsumenten inte haft ett godtagbart skäl för avbeställningen. Ett godtagbart skäl kan vara att syftet med tjänsten förfelats för konsumenten på grund av omständigheter som hen inte kan råda över. Allmänt gäller dock att näringsidkaren är skyldig att begränsa sin förlust. 

Högsta domstolen har slog fast i ett avgörande att en person som hoppat av en kurs efter en tids närvaro på grund av erhållen anställning var ersättningsskyldig fullt ut för tjänsten. En anställning var således inte ett godtagbart skäl att avbeställa kursen, (se NJA 2002 s. 644).

Tillämpning

Om du har beställt kursen via nätet har du som ovan framgår en ångerfrist på minst 14 dagar. Denna ångerfrist har dock som jag förstår i ditt fall redan löpt ut, då kursen börjat i mitten av september. Om kursledaren inte informerat dig om denna ångerfrist kan ångerfristen vara upp till 1 år. 

Även om du inte har en ångerfrist kan du avbeställa kursen. Det kan dock vara så att du blir ersättningsskyldig för kursen. Som jag förstår det har du inte gått på kursen för du missade att den började. Detta är troligtvis inte ett godtagbart skäl för en avbeställning. I så fall kan du bli ersättningsskyldig för kursen och förluster i övrigt. Avgörande vad du kan bli ersättningsskyldig för är om kursledaren till exempel underlåtit att ta på sig annat arbete eller om hen inte har kunnat sätta någon annan kursdeltagare i ditt ställe och därmed haft ekonomiska förluster. 

Jag råder dig i första hand att se vad kursledaren har haft för villkor i avtalet när du har anmält dig till kursen. Om du känner att du behöver vidare hjälp med ärendet av en jurist kan jag hänvisa dig till Familjens jurist. En tvist med en näringsidkare kan avgöras av Allmänna reklamationsnämnden. Du kan givetvis även ställa fler frågor till oss på Fråga Juristen. Hoppas jag lyckats svara på din fråga. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.