Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Är det tillåtet att hyra ut mark för odling till annan privatperson?

Hej jag har en fråga gällande uthyrning av mark, en typ av arrende kanske man kan säga.
Är det tillåtet att hyra ut del av tomt till annan privatperson för att denne t ex ska nyttja tomten till odling?

Rådgivarens svar

2019-05-11

Hej! Stort tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

I mitt svar utgår jag från att den som vill hyra ut marken är fastighetsägare och vill hyra ut en del av sin tomt till annan privatperson, d.v.s inte att det är en tomträtt som en privatperson vill hyra ut till annan privatperson. Regler om arrende finns i jordabalken. Det finns olika typer av arrende, men de arrenden som kan aktualiseras i ditt fall är så kallat jordbruksarrende eller lägenhetsarrende. Ett annat alternativ är att upprätta ett avtal om partiell nyttjanderätt, som även det regleras i jordabalken. 

Jordbruksarrende
Med jordbruksarrende avses att jord upplåts (d.v.s. en rätt att nyttja, men inte att äganderätten överförs) till brukande mot ersättning. Detta innebär alltså att den som äger marken upplåter den till annan som får nyttja den till jordbruk mot en ersättning. Med brukande menas att jorden ska användas för jordbruk enligt för jordbruksnäringen allmänt accepterade metoder, d.v.s. traditionellt jordbruk. Det uppställs inte något krav på att marken som arrenderas ska omfatta ett visst antal areal för att arrendet ska kunna utgöra jordbruksarrende, men det krävs att jorden ska användas för jordbruk i egentlig mening. En upplåtelse av potatisland för eget behov eller en kolonilott har inte ansetts utgöra ett jordbruksarrende. Jordbruksarrende kan upplåtas till både fysiska och juridiska personer. Det är således möjligt för dig (eller annan fastighetsägare) att arrendera mark till annan privatperson enligt bestämmelserna om jordbruksarrende under förutsättning att jorden används till jordbruk i egentlig mening. Är odlingen tänkt för exempelvis eget bruk av potatis eller liknande, omfattas det inte av bestämmelserna om jordbruksarrende. Ett avtal om jordbruksarrende måste vara skriftligt och samtliga avtalsvillkor ska anges, i övrigt gäller reglerna om jordbruksarrende i jordabalken.

Lägenhetsarrende
Skulle marken som ska arrenderas inte uppfylla kraven för jordbruksarrende skulle det kunna utgöra ett lägenhetsarrende. En upplåtelse av jord räknas som lägenhetsarrende när inte någon av de andra arrendetyperna föreligger. Exempel på lägenhetsarrende är upplåtelse av mark för; kolonilott, kajplats, lekplats m.m. En förutsättning för att nyttjandet ska ses som lägenhetsarrende är att ersättning ska utgå. Lägenhetsarrende har inte regler i lag i samma omfattning som de övriga arrendetyperna, vilket innebär att parterna har större avtalsfrihet. Vid lägenhetsarrende uppställs inte heller krav på skriftligt avtal. Det är däremot alltid en fördel att upprätta skriftliga avtal, då det är lättare att se över vilka villkor man har kommit överens om. Även avtal om lägenhetsarrende kan upprättas mellan två privatpersoner.

Partiell nyttjanderätt
Arrende ger nyttjanderättshavare (d.v.s den person som ”hyr” marken och har rätt att nyttja den) en total besittning till det som upplåts. Fastighetsägaren har då helt avstått från att använda den fastighet eller del av fastigheten som han eller hon har upplåtit. Partiell nyttjanderätt ger däremot nyttjanderättshavare rätt att använda fastigheten i ett visst avseende, till exempel för jakt eller för fiske. Fastighetsägaren har då rätt att disponera över fastigheten i övrigt. I ditt fall kan det således vara ett alternativ att utforma ett avtal med så kallad partiell nyttjanderätt. Då får nyttjanderättshavaren tillträde till ett visst område eller hela fastigheten i syfte att bruka eller tillgodogöra sig något, medan fastighetsägaren har fortsatt besittning av marken och även rätt att använda marken i övriga hänseenden. Ett sådant avtal kan till skillnad från jordbruksarrende vara muntligt, men går också att upprätta mellan två privatpersoner.

Sammanfattningsvis
Sammanfattningsvis är det möjligt för en privatperson att arrendera mark till en annan privatperson. Är marken tänkt att användas till odling som är att se som typiskt jordbruk gäller reglerna om jordbruksarrende och då finns krav på ett skriftligt avtal. Kommer inte marken att användas till ”typiskt jordbruk” utan endast odling för privat bruk kan istället lägenhetsarrende aktualiseras och då råder större avtalsfrihet. Beroende på hur ni väljer att utforma avtalet och om odlingen avser jordbruk i egentlig mening, aktualiseras olika regler. Om fastighetsägaren i ditt fall inte helt vill avstå att använda fastigheten eller en del av fastigheten kan det istället vara bättre att upprätta ett avtal om partiell nyttjanderätt. Då får den som önskar att nyttja marken endast rätt att använda fastigheten (eller en del av denna) i visst avseende. Det finns således olika möjligheter att upprätta avtal mellan två privatpersoner om odling på den enes mark. Beroende på vad som passar er situation bäst aktualiseras olika regler.

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga. Har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att ställa dem.

Vänliga hälsningar,

Elin Olsten

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.