En av personalen anmäldes till en kurs. Faktura kom som vi inte betalade.
Förfallodatum var långt innan kursstart. Personen gick aldrig på kurstillfället.
Nu kräver dom oss på beloppet. Måste vi betala. Det var ju förskottsbetalning och då borde dom förstått att ingen bindande anmälan fann mellan dom och oss. Eller?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag ber om ursäkt att svaret dröjt. Det är svårt att uttala sig om vad som gäller i det specifika fallet utan att veta vad avtalsvillkoren i just detta avtal varit. Nedan kommer dock grundläggande avtalsregler presenteras.
Ingångna avtal
Avtal är som huvudregel bindande, se avtalslagen 1 §. Om man t ex beställt en vara eller en tjänst är man som huvudregel skyldig att betala den. Någon generell rätt att avboka finns inte. Ifall något är beställt via t ex internet kan distansavtalslagen bli tillämplig. Det innebär att det man köpt/beställt kan avbokas inom 14 dagar, se distansavtalslagen 2 kap 10 §. Det verkar dock inte vara fråga om en sådan tjänst här, särskilt då denna lag enbart gäller konsumenter gentemot näringsidkare (se 1 kap 2 §).
Bindande anmälan
Om anmälan ska anses vara bindande eller inte bör framgå av själva anmälan eller villkoren i just er överenskommelse. Om anmälan inte varit bindande och det framgår av villkoren att kursen enbart behöver betalas om man dyker upp på kurstillfället så är detta gällande. Enbart det faktum att det varit en förskottsbetalning innebär inte att anmälan inte är bindande. Överenskommelsen var ju redan gjord och till följd av detta skickades en faktura.
Sammanfattning
Såvida det inte framgår av er överenskommelse att anmälan inte varit bindande eller att fakturan enbart behöver betalas om man väljer att gå på kurstillfällen måste ni betala fakturan. Det avgörande blir alltså vilka villkor som funnits för just er överenskommelse.
Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.