Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Är säljaren bunden av fel pris på en webbsida?

Hej! Jag beställde en bil på internet (ett stort och seriöst företag) för en viss summa och fick ordergodkännande på den. Sen ringer bilförsäljaren upp mig och sedan påstår att bilen är mycket dyrare än vad jag köpte den för på nätet. De visade tydligt på nätet att det var det priset jag köpte den för var priset som var korrekt och ingenting om priset som säljaren påstår den kostar. Har jag rätten då att köpa bilen för det priset jag köpte online eller är det priset som säljaren säger som gäller? Är det ens lagligt att skylta ett pris och sedan är det ett annat?

Rådgivarens svar

2020-08-05

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Fel pris på webbsida

Enligt Konsumentverket är säljaren bunden av det angivna priset så länge priset inte är uppenbart felaktigt eller köparen handlat i ond tro. Med ond tro menas att köparen insett eller borde ha insett att det angivna priset var felaktigt. Om säljaren kan bevisa att du har varit i ond tro enligt 32 § avtalslagen gäller det pris som säljaren påstår. Annars gäller det ursprungliga priset enligt webbsidan.

Förbud mot vilseledande marknadsföring

Regler om marknadsföring finns i marknadsföringslagen (MFL). Utgångspunkten är att marknadsföring ska stämma överens med god marknadsföringssed, 5 § MFL. Det kan röra sig om vilseledande marknadsföring om företag lämnar fel pris på produkter, 10 § p. 4 MFL. Ett förtag kan tvingas betala en s.k. marknadsstörningsavgift om företaget bryter mot förbudet mot vilseledande marknadsföring, 29 § MFL.

Rådgivning

Sammanfattningsvis gäller det angivna priset på webben, men bara om köparen inte var medveten om att priset var felaktigt. I ditt fall skulle du kunna argumentera för att ni har ingått ett bindande avtal enligt 1 § avtalslagen och att priset som funnits på webbsidan gäller. Jag utgår ifrån att du inte visste att priset var felaktigt på webbsidan och då kan du argumentera för att du inte har varit i ond tro.

Om du och företaget inte kommer överens om att priset varit uppenbart felaktigt kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, för att få tvisten prövad. Du kan även ta kontakt med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist som har stor kunskap inom många rättsområden.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.