Hej! Jag skulle vilja ha lite hjälp om så möjligt, med en uppgift rörande återtagandeförbehåll. Agnes köper tre låder cider från säljaren Jonas( gårdsförsäljning) på kredit, förutsatt att Agnes betalar innan midsommarafton. Annars säger Jonas att han kommer kräva tillbaka cidern. Då Agnes sommarstuga värms upp med ved passar Agnes på att köpa lite ved av Jonas också. Jonas småskrattar och säger att det är bäst att Agnes samlar på sig mycket ved eftersom det inte verkar bli varmt i sommar. Även veden köps på kredit med betalning senast dagen innan midsommar. Dagarna går och Agnes ligger nu ligger nu efter med sina betalningar. Jonas ringer henne och säger att han kommer ta tillbaka cider och veden om han inte genast får betalt. Har Jonas rätt till cidern och / eller veden? Och vad är kräver för ett giltigt återtagandeförbehåll?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Allmänt om återtagandeförbehåll
En säljare kan uppställa en sorts säkerhet mot en köpares betalningsdröjsmål med ett så kallat återtagandeförbehåll (se 54 § 4 st. köplagen). Ett sådant förbehåll innebär att säljaren har rätt att ta tillbaka den sålda egendomen tills dess att hela köpeskillingen är betald. Det finns inga uttryckliga lagregler som fastställer vad som krävs för att ett återtagandeförbehåll ska vara giltigt, men vissa vägledande riktlinjer har utvecklats i tidigare rättsfall och den juridiska litteraturen.
För att ett återtagandeförbehåll ska vara giltigt krävs normalt sett att förbehållet har uppställts senast då varorna överlämnas till köparen, att det inneburit ett förbud för köparen att förfoga över egendomen och att köpet varit allvarligt menat. Ett återtagandeförbehåll är exempelvis inte giltigt om köparen har rätt att konsumera varan innan den är slutbetald – ett sådant förbehåll anses inte vara ”allvarligt menat” eftersom det inte innebär ett förbud för köparen att förfoga över egendomen. För att ett återtagandeförbehåll ska vara giltigt krävs alltså att köparen inte, förrän betalning skett, har rätt att konsumera, bearbeta eller sälja vidare egendomen.
Tillämpning i detta fall
Frågan är huruvida Jonas har rätt att ta tillbaka cidern och veden med hänvisning till ett återtagandeförbehåll. Eftersom det rör sig om konsumtionsvaror, som Agnes tycks ha haft rätt att såväl dricka som elda upp efter köpet, borde detta inte anses vara ett giltigt, allvarligt menat återtagandeförbehåll. Min bedömning är att förbehållet inte är giltigt och att Jonas inte kan få tillbaka varorna med hänvisning till det. Endast om Agnes inte haft rätt att konsumera varorna förrän betalning skett kan förbehållet anses vara giltigt.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du behöver ytterligare hjälp är du varmt välkommen att boka tid med någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Med vänliga hälsningar,
Olivia Onwuta
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.