Hej!
Min undran är att min före detta man har sålt en bil som vi båda stog på lånet utan min vetskap. Efter skilsmässan så ansökte vi om skuldsanering och nu undrar jag om han har gjort ett kontraktsbrott om hur går jag vidare med det.
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Innebär betalning av lån att man äger något?
För äganderätt av lös egendom, däribland bilar, gäller som huvudregel avtal. Det innebär att den make som köper en bil ingår ett avtal med försäljaren och äger därefter bilen, även om båda makarna betalar av lånet.
Det är dock möjligt för den make som äger bilen att sluta ett avtal med den andra maken om att de tillsammans ska äga bilen (samäganderättsavtal). Detta avtal kan ingås muntligen, och kan alltså ha kommunicerats mellan två makar på ett sådant sätt att det anses utgör avtal. Problemet med muntliga avtal är att de ofta är svåra att bevisa då det uppstår ord-mot-ord-situationer. Det bästa är om man kan stärka avtalets ingående genom skriftliga handlingar, t.ex. ett brev eller ett sms.
Äger två personer lös egendom tillsammans kan de enligt reglerna i samäganderättslagen inte sälja egendomen, utan den andra personens godkännande. Äger dock bara den ena maken egendomen eftersom det inte finns något samäganderättsavtal, har denne rätt att sälja egendomen så länge det inte strider mot 7 kap. 5 § äktenskapsbalken (omfattar inte bilar).
Bodelning efter skilsmässa
Efter en skilsmässa ska en bodelning göras mellan makars egendom, enligt 9 kap. 1 § äktenskapsbalken. Det framgår inte av din fråga om en sådan bodelning har gjorts.
Har en bodelning gjorts är det möjligt att den ena maken får bilen och har därefter rätt att själv bestämma över den. Dock ska en skuldavskrivning göras innan bodelningen, men det framstår av din fråga som att din skuld kvarstår. Är det i sådana fall så att en bodelning inte genomförts, ska man vid bodelningen utgå från värdet vid ”den kritiska tidpunkten” vilket är när ansökan om äktenskapsskillnad inkom till tingsrätten (9 kap. 2 § äktenskapsbalken). Med andra ord ska bodelningen ske utifrån egendomsförhållandena vid dagen för när ansökan lämnades in, och har något sålts, köpts eller skulder uppstått därefter ska dem inte räknas in i bodelning. Är det så att ena maken säljer en bil efter den kritiska tidpunkten, men innan bodelningen, måste värdet av bilen fortfarande ingå i bodelningen – såvida bilen under äktenskapet var enskild egendom.
Sammanfattning
Att betala av ett lån innebär inte per automatik att man även äger viss egendom, och äger man inte egendomen har man ingen rätt att besluta om vad som ska ske med den. Däremot är det möjligt att ni kan ha ett samägandeavtal som ni ingått muntligen, vilket gör att du ska få vara med och besluta om vad som ska ske med bilen. Utöver detta har du, i det fall bilen inte var enskild egendom, rätt till värdet av hälften av bilen genom en bodelning – om ni inte redan gjort en sådan.
Jag hoppas det gav dig svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över är du varmt välkommen att ställa en till fråga!
Med vänlig hälsning,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.