Jag har nyligen gjort en förtidig uppsägning av privatleasad bil med ca 1 år kvar av leasingperioden. Jag har gedigen dokumentering på mail där jag innan återlämnande frågar min säljare om jag kan avbryta leasingen tidigare samt hur mycket detta skulle kosta, samt en konversation med leasinggivaren Volkswagen Finans där de skriver att jag behöver ta kontakt med säljaren för alla mina frågor om avbrytande. Säljaren gör en avräkning och ger min en summa på ca 6.000 kr + ev onormal slitage och övermil och att han haft kontakt med Volkswagen Finans för att få denna slutsiffra.
Spola fram några månader åker jag upp med bilen för återlämning och då säger säljaren efter telefonsamtal med Volkswagen Finans att min straffavgift är 10.000 kr + ev onormal slitage och övermil då mitt avtal säger att jag ej kan avbryta avtalet i förtid.
Jag ringer Volkswagen Finans och de säger att vad säljaren sagt till mig inte spelar någon roll då jag borde gjort avräkningen med dem, trots att jag har bevis på mail att de skickar mig till säljaren för alla frågor om avslut av min privatlease.
Min fråga är enkel om jag har någon rättslig chans att driva och vinna detta vid ett småmål i tingsrätten då det finns tydlig dokumentation att jag efterfrågat:
1) Om det är möjligt att säga upp min lease i förtid och får svar Ja.
2) Ber om en slutavräkning med specifikation att säljaren kollar upp mitt avtal med VW finans och ger mig en sluträkning och citat från säljare "Jag ringde finansbolaget och kollade.".
3) Trots att mitt avtal säger att jag inte kan avbryta något, men innan jag skrev avtalet informerade mig dåvarande säljare att man kunder lösa ut avtalet i förtid.
Goda råd uppskattas!
Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen.
Avbryta leasingkontrakt i förtid
Vid leasing av bil ingår privatpersonen ett leasingavtal med leasegivaren, i det här fallet Volkswagen Finans, som i sin tur ingår ett köpeavtal med säljaren. Leasetagaren står endast i ett avtalsförhållande med leasegivaren. Leasingavtalet innehåller i regel ingen klausul om att det kan avbrytas i förtid (och gör det inte heller i ditt fall) men det är möjligt för parterna att nå en överenskommelse om avbrytande. Du har alltså först fått ett erbjudande om att betala 6 000 kronor som Volkswagen Finans nu säger inte var något riktigt anbud då leverantören inte varit behörig att lämna ett sådant anbud, och de hävdar nu att du måste betala 10 000 kronor för att få avbryta leasingen.
Förelåg fullmakt?
Hade leverantören rätt att avtala med dig om förtida avslut på leasingen för leasinggivarens räkning med bindande verkan? För detta krävs en giltig fullmakt. Det verkar inte utifrån vad Volkswagen Finans uppgett i efterhand som att man gett ett uppdrag till leverantören att ingå avtal för dess räkning. Det finns dock olika typer av fullmakter och alla förutsätter inte att huvudmannen gett ett verkligt uppdrag till fullmäktigen.
Den fullmaktsform jag tror ligger närmast till hands i den här situationen är tillitsfullmakt som beskrivits av Högsta Domstolen i rättsfallet NJA 2013 s. 659. Den innebär att den som skapar en befogad tillit hos någon annan om att han företräds av en behörig person i en viss avtalssituation kan bli bunden av dennes agerande. Det avgörande är de yttre förhållanden som härrör från huvudmannen och som tredje man har kunnat iaktta. I din situation går det att argumentera för att Volkswagen Finans gett dig en sådan befogad tillit till att leverantören var behörig att binda Volkswagen Finans i fråga om leasingavbrott, genom att hänvisa dig till leverantören när du velat avbryta leasingen. I det fallet att befogad tillit ansetts föreligga så har Volkswagen Finans blivit bunden av det anbud som leverantören lämnat, och som du vad jag förstår sedan accepterat innan det dragits tillbaka.
Handlingsalternativ
Även om jag tror att det finns en bra chans att en domstol skulle gå på din linje kan det vara bra att tänka igenom en extra gång ifall du tycker att summan som står på spel är värd att gå till domstol för. Trots att du inte löper en lika stor risk vid ett förenklat tvistemål som vid ett ordinarie förfarande så kan du fortfarande bli skyldig att betala för vissa av motpartens rättegångskostnader, t.ex. rådgivningskostnader upp till ca 1400 kronor, om du förlorar målet (18 kap. 8 a § rättegångsbalken).
Ett alternativ till att gå till domstol är att vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) och göra en anmälan. ARN prövar tvisten kostnadsfritt och kommer sedan med ett beslut som i och för sig inte är bindande, men som följs av de flesta företag.
Jag hoppas att du känner att du fått lite klarhet i frågan. Har du fler frågor är det bara att återkomma så ska vi försöka besvara dem!
Vänligen,
Henrik
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.