Hej! Jag har sålt en ponny. De var och provred och hälsade på 7-8 gånger. Jag frågade om hon ville göra en besiktning, och det sa hon nej till utan hon skulle ta med en kompis och titta själv på honom. På kvällen dagen innan han skulle hämtas så skickar hon ett meddelande om att han är svullen i ena ögat och går det att göra något på priset? Jag svarar att det är nog bara flugor som gjort honom svullen, och om hon vill så kan han gå kvar tills dess att svullnaden går ner. Hon tackar nej till detta hämtar ponnyn. Jag använder ett kontrakt som jag hittar på nätet som är gjort av en hästadvokat. I en punkt i kontraktet så står det säljaren har uppmanat köparen att provrida och undersöka hästen genom veterinärbesiktning samt rygg-hals och exportröntgen. Köparen bekräftar härmed att tillfälle getts att provrida hästen och i övrigt undersökt hästen. Hästen överlåts i befintligt skick såvitt avser hästens hälsostatus. Säljaren friskriver sig från dolda fel i hästen såvitt avser hästens hälsostatus. Jag har strukit över meningen gällande veterinärbesiktning eftersom hon inte ville ha det. Längre ner i kontraktet står det ...Det lämnas inga utfästelser eller garantier om felfrihet varken genom veterinärbesiktning eller på annat sätt. När hon hämtat ponnyn så var allt bra. Den trivdes och de red på den. Efter 4 veckor så hör hon av sig om att han är sjuk. De åker till veterinär och det konstateras genom blodprov att han har cancer och måste avlivas. Cancern hade antagligen inte ens upptäckts på en veterinärbesiktning, möjligen att den hade kunnat upptäckas om han haft förhöjd puls. Han kanske inte ens hade cancer? Nu i veckan så kommer det ett brev där hon har skrivit en mycket märklig reklamation. Först handlar det om cancern och hon hänvisar till paragraf 21 och 39 och vill häva köpet. Sedan nytt stycke där hon anklagar mig för försumlighet paragraf 40 stycke 3. Nu vill hon ha skadestånd, men har glömt att skriva i en summa. Brevet avslutas med att hon vill ha tillbaka hela summan som är 20 000 kr. Nu till frågan. Vad har jag rätt till? Har jag som säljare ingen rätt i detta alls? Jag har ju läst paragraferna, men när jag läser till exempel 20 så står det ju att köparen har undersökningsplikt. Jag har ju erbjudit henne både att besiktiga och att ha hästen kvar när hon kommenterade att han var svullen i ögat. Kan jag avslå hennes begäran? Jag vill gärna ha ett svar som "vanligt" folk och inte en text direkt ur någon lagbok.
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Jag förstår din frustration kring situationen och jag ska försöka förklara vad som gäller enligt lagen och i din situation utan att ta texten direkt från lagboken då jag förstår att juridik ofta är klurigt att förstå.
Köplagen eller eget kontrakt
Som jag förstår det har du som privatperson sålt hästen till en annan privatperson. Eftersom köpet är mellan två privatpersoner bli köplagen tillämplig. Köplagen går dock att avtala bort vilket innebär att kontraktet du hittade på nätet istället blir gällande mellan er. Detta förutsätter dock att både du och köparen var överens om innehållet i kontraktet och att ni båda har undertecknat det. Muntliga avtal, så som att ni verbalt har kommit överens om att det kontraktet ska gälla, gäller också även om det blir svårare att bevisa. Eftersom jag inte har ert specifika kontrakt framför mig kan jag endast ge en mer generell bedömning av vad som gäller utifrån det du har beskrivit i frågan.
Vilken betydelse har ert kontrakt?
I ert kontrakt står det att hästen säljs i befintligt skick att köparen har undersökningsplikt och att du som säljare friskriver dig från dolda fel. Detta avtal är fördelaktigt för dig som säljare och köparen har inte ett så starkt skydd. Att hästen säljs i befintligt skick innebär att hästen säljs i det skick den befinner sig i vid tillfället, köparen får räkna med att hästen inte är felfri och att säljaren inte är ansvarig för eventuella fel. Detta medför även att köparen har en undersökningsplikt. Köparen ska undersöka hästen efter fel och de fel som köparen borde ha upptäckt men inte upptäckte får inte göras gällande. Det finns dock en annan kategori av fel som kallas dolda fel. Dolda fel är fel som köparen inte kan upptäcka vid en undersökning, eftersom de är dolda. Dolda fel kan föreligga vid köpet men visar sig inte förrän senare. Enligt köplagen ansvarar säljaren alltid för dolda fel. I ert avtal har dock du som säljare friskrivit dig från dolda fel vilket betyder att du inte ansvarar för denna typ av fel heller.
Vad gäller i ditt fall?
I ditt fall har köparen fyra veckor efter köpet märkt att hästen har cancer. Jag har inte den kunskap som krävs för att bedöma om cancer utgör ett dolt fel eller inte. Men om hästen kan ha haft cancern redan vid köpet och att symptomen visade sig först senare kan det utgöra ett dolt fel. Eftersom du har friskrivit dig från dolda fel är du inte ansvarig för detta. Det var även köparens ansvar att undersöka hästen och om köparen inte ville ha en veterinärbesiktning, där cancern kanske kunde ha upptäckts, är det köparens förlust.
Sammanfattning
Om både du och köparen är överens om innehållet i kontraktet gäller detta istället för köplagens regler. Enligt ert kontrakt har du friskrivit dig från i princip alla fel vilket betyder att köparen inte kan hålla dig ansvarig. Med hänsyn till detta kan hen inte häva köpet eller kräva dig på skadestånd. Eftersom du inte har skrivit vad som står i paragraf 21, 39 och 40, som köparen gör gällande, kan jag dock inte ge dig ett helt klart svar på frågan. Det kan ju vara så att dessa paragrafer innehåller bestämmelser som gör dig ansvarig. Men, utifrån det du har berättat bör du inte vara ansvarig. Kontakta köparen och hänvisa till de paragrafer i ert kontrakt som säger att hästen såldes i befintligt skick och att du har friskrivit dig från dolda fel.
Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga och att det löser sig med köparen.
Med vänlig hälsning,
Sofia Berg
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.