Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Avtalsbrott vid köpeavtal mellan privatpersoner

Hade ett köpeavtal med mitt ex på en bil. 1000kr i månaden tills vidare. På 9 månader så betalade hon in 5300kr och skyller på ekonomiska svårigheter. Det blev en dispyt och hon sa hon inte ville ha kvar bilen och lämnade den på en tom parkering med skräp och utrustning som saknas eller är skadat. Är detta ett avtalsbrott? Är det värt att ta detta vidare? Avtalet är på 180.000kr och har fått sälja bilen med förlust och betala 19.000kr i reparation för att bilen ska kunna säljas.

Rådgivarens svar

2020-08-27

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Nedan kommer jag förklara vad som gäller, samt ge dig några råd anpassade till din situation. Relevanta regler finns i köplagen.

Köplagen

Vid köp mellan privatpersoner är köplagen tillämplig. Köplagen är en dispositiv lag, vilket innebär att det som parterna väljer att skriva i avtalet har företräde framför bestämmelserna i köplagen.

Påföljder vid köparens avtalsbrott

I köplagen finns regler om vilka rättigheter respektive skyldigheter säljare och köpare har. Köparens viktigaste skyldighet är att betala för varan i enlighet med avtalet och att inte betala utgör ett avtalsbrott. I 51-60 §§ regleras vilka påföljder som kan göras gällande när en köpare gör sig skyldig till avtalsbrott.

I vissa fall, främst vid allvarliga avtalsbrott, kan säljaren eller köparen ha rätt att häva köpet. När ett köp hävs innebär det att ”prestationerna ska gå tillbaka”, d.v.s. pengarna återbetalas och bilen återlämnas. Mot bakgrund av informationen i din fråga så verkar det inte som att ditt ex haft rätt att häva köpet. Du har som utgångspunkt fortfarande rätt att få betalt i enlighet med vad ni kommit överens om och du kan dessutom ha rätt till skadestånd enligt 57 § köplagen.

Kronofogden

Hos kronofogden kan du ansöka om betalningsföreläggande och på så vis få hjälp av kronofogden att driva in pengarna. Att ansöka om betalningsföreläggande är inte en dyr eller speciellt krånglig process. Ansökningsavgiften är 300 kr. Om ditt ex meddelar kronofogden att hon inte anser sig skyldig att betala så kan du välja att ta ärendet vidare till tingsrätten och i så fall tillkommer ytterligare en ansökningsavgift på högst 2500 kr. Att stämma någon i domstol är alltid förenat med en viss ekonomisk risk. Om du återkallar din stämning eller förlorar målet kan du bli skyldig att betala motpartens rättegångskostnader. Om du istället vinner rättegången kan din motpart bli skyldig att betala dina rättegångskostnader. På kronofogdens hemsida finns utförlig information om hur du går tillväga.

Sammanfattning och rekommendation

I första hand råder jag dig att tala med ditt ex och försöka nå en samförståndslösning. Du kan berätta för henne att du kommer ta ärendet vidare via kronofogden om ni inte lyckas komma överens. I andra hand råder jag dig att ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogden enligt ovan.

För det fall du väljer att ta ärendet till domstol så rekommenderar jag dig att anlita ett ombud. Hos oss på Familjens Jurist arbetar många erfarna jurister som kan bidra med ytterligare juridisk rådgivning, samt företräda dig i en eventuell framtida rättegång – via denna länk kan du boka ett första möte. På Familjens Jurists hemsida kan du även läsa mer om köpekontrakt.

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Har du andra funderingar så är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.