Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Avtalsklausul som hindrar motparten att kräva återbetalning för oskälig hyra

Hej!
Mina föräldrar har precis skrivit ett andrahandskontrakt med två killar som ska hyra omöblerad uthyrningsdel på 70 kvm ( som egentligen är del av friköpt villa och föräldrarna är ägarna men fungerar i praktiken som egen lägenhet bredvid våran villa) för 12 000 kr. Tidsbegränsat avtal 6 månader. Kontrakt är underskrivet av båda parter. Men nu är jag nojjig och funderar, tänk om de stämmer oss i senare skede för oskälig månadshyra? Ni vet det är jätte många som hyr ut lägenheter för denna summan som vi har 12 000 och med tanke på att det är en villa finns särskilda driftkostnader, el kostnader, värme kostnader etc tv internet men allt ingår i fasta månadshyran.
Till min fråga: Kan inte jag hyresgästerna skriva under en paragraf där det står att genom signering av kontraktet accepterar hyresgästerna månadshyran i sin helhet och säger upp sin juridiska rätt att anmäla oss till hyresnämnden och begära återbetalning för det efter utflytt ? Är det juridiskt bindande och giltig paragraf enligt gällande lagar och regler? OM svaret är nej, hur kan jag då juridiskt sett skydda mig och mina föräldrar från att bli stämda på återbetalning av oskälig månadshyra?

Rådgivarens svar

2018-12-13

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Grundläggande avtalsfrihet

I svensk rätt är avtalsfriheten grundläggande. Man har i princip rätt att ingå (eller inte ingå) avtal med vem man vill. Dessa avtal kan i sin tur i princip reglera vad som helst (som rör de avtalsslutande parterna). Det finns dock ett antal regler som inskränker avtalsfriheten. Många gånger är dessa regler till för att skydda avtalets svagare part. När det gäller hyresavtal så finns det, som du har uppmärksammat, exvis regler om vilken hyra en hyresvärd får ta ut. Om hyran är oskäligt hög så ska hyresvärden betala tillbaka "överhyran". Detta regleras i 12 kap. 55 e § jordabalken. Det finns också generella regler för att jämka avtal som är oskäliga i sin helhet, eller som innehåller oskäliga villkor. Den främsta av dessa regler är 36 § avtalslagen. Den används exempelvis för att jämka bort klausuler som inskränker en parts rätt till domstolsprövning. Jag ska försöka att på ett begripligt sätt förklara hur det går till och hur avtalsfriheten förhåller sig till klausuler som begränsar rätten till domstolsprövning (men jag är medveten om att det är komplicerat).

Att avtala bort rätt till domstolsskydd

Oavsett vad ett avtal säger så är parterna fria att göra vad de vill. Det är alltid möjligt att bryta ett avtal, problemet är bara att det ofta ger upphov till olika rättsliga följder, exvis skadestånd. Man kan ju exvis välja att inte betala sin hyra, men får då ta den rättsliga följden att man blir vräkt samt får en skuld. Även om ett avtal inskränker parternas rätt till domstolsprövning kan alltså en part ändå pröva saken i domstol, men då ta konsekvensen att denne exvis blir skadeståndsskyldig enligt avtalet. 

Om en part väljer att pröva saken (i dina föräldrars fall oskälig hyra) i domstol kan parten samtidigt pröva frågan om huruvida avtalet är skäligt vad gäller klausulen om inskränkt rätt till domstolsprövning. Ifall domstolen kommer fram till att det är oskäligt att avtala bort rätten till domstolsprövning (vilket ofta är fallet) så behöver parten inte betala skadestånd för att ha brutit mot avtalets klausul gällande domstolsprövning.

Som beskrivits ovan så är det alltså möjligt att avtala bort rätten till domstolsprövning, men det kommer med största sannolikhet inte att fylla någon funktion eftersom att parten kan bryta mot avtalet, pröva frågan i domstol och samtidigt få klausulen om inskränkt rätt till domstolsprövning jämkad. Man kan alltså i princip säga att man inte kan avtala bort rätten till domstolsprövning. Det kan finnas vissa undantag till denna huvudregel, exvis om parterna vill lösa tvister med hjälp av en skiljenämnd, men dessa undantag är inte aktuella i ditt fall.

Rekommendation

Det korta svaret på din fråga är alltså att det inte går att avtala bort rätten till domstolsprövning. Det enda sättet jag kan komma på för att dina föräldrar inte ska riskera att bli återbetalningsskyldiga är således att ta ut en hyra som de anser är skälig (vilket jag utgår från att de gör). Ett annat tips är att sätta undan en del av hyresinkomsten, så att de, ifall de blir återbetalningsskyldiga, har pengar att återbetala. Jag kan tyvärr inte hjälpa dina föräldrar mer än så.

Jag hoppas att du (och dina föräldrar) har fått svar på dina frågor. Om det är någonting i mitt svar som är oklart, om jag har missat någon omständighet, eller om du undrar någonting annat, så är du välkommen att ställa en ny fråga.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.