Hej!
Har ett avtal vid skilsmässa ang. att barnbidraget ska tillfalla barnens mor. Gäller det även studiebidraget?? I avtalet står det barnbidrag.
Mvh
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Din fråga kan resultera i olika utfall beroende på vilken avtalstolkningsmetod man använder. Nedan kommer jag att presentera två olika metoder som kan användas för att tolka ert avtal.
En första metod, vilket även är den metod som ger det enklaste svaret, är en objektiv tolkning av avtalets ordalydelse. Det ni har avtalat om är barnbidraget och det kan faktiskt argumenteras för att studiebidrag inte är samma sak som barnbidrag. Barnbidrag är en allmän förmån som lämnas av Försäkringskassan till försäkrade barn, se 15:3 socialförsäkringsbalken (SFB). Medan studiestödet ges till de över 16 som studerar på ex. gymnasiet på heltid, se 2:3 och 2:5 studiestödslagen.
Genom att tolka ert avtal enligt den ovan nämnda metoden innebär det att avtalet inte gäller för studiebidraget. Noteras bör att studiebidraget går direkt till barnet när denne fyllt 18 år. Rekommendationen är att nytt avtal upprättas mellan er.
En sista tolkningsmetod som kan tillämpas i detta fall är syftet med avtalet och parternas vilja, dvs. en subjektiv tolkning av avtalet. Om den gemensamma partsviljan är att det stöd barnet får från staten om det så är i form av barnbidrag eller studiebidrag ska gå till modern, kanske för att barnet bor med henne eller av annan anledning, då finns det utrymme att argumentera för att avtalet ska bestå. Det som talar för detta är faktiskt att summan på både barnbidraget och studiebidraget är 1 250 kr samt att studiebidraget kan anses vara en fortsättning på barnbidraget.
Om den ovan nämnda metoden ska användas krävs det att parterna är överens och gör samma tolkning annars kan det uppstå tvist i framtiden.
Hoppas du känner att du fått svar på din fråga annars är du välkommen att ställa en ny fråga.
Mvh,
Asal Gohari
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.