Hej! Min moster adopterade en hund av mig, som jag hämtat från ett shelter. Vi skrev kontrakt på flera sidor vad allt innebär. De punkter som jag verkligen underströk var i detta kontrakt:
1. Om hon av olika skäl inte kan ta hand om hunden längre ska den tillbaka till mig.
2. Om hunden blir allvarligt sjuk ska jag meddelas innan beslut om avlivning tas.
3. Hon får aldrig omplacera hunden utan mitt godkännande.
4. Hon får aldrig avliva hunden på grund av olika anledningar utan konsultation med mig, om jag inte godkänner avlivning ska hunden tillbaka till mig.
Jag har nu fått kännedom att hon valde att avliva hunden då han plötsligt gjort "utfall". Jag har inte lyckats komma i kontakt med henne så jag vet inte vad "utfall" innebär. Hon tog hunden till veterinär efter påtryckningar från sin dotter. Hon hade då beskrivit att hunden hade gjort utfall och var en före detta gatuhund. Veterinären hade sagt att hunden bör avlivas för det går inte att rehabilitera en sådan hund. Jag vill nu anmäla henne och veterinären. Mitt mål är att veterinären ska bli av med sin legitimation. Jag har hållt på med hundar i flera år samt har relevant utbildning inom hund. Jag har omplacerat, fostrat och adopterat shelterhundar länge. Så som jag ser det, har min moster begått ett kontraktsbrott, det enklaste för henne hade varit att köra hem hunden till mig, vi bor i samma kommun! Sen hade jag fått avgöra vad som skulle ske och tagit på mig alla omkostnader. Vad ska jag göra? Veterinären väljer att avliva en frisk hund utan att ställa frågor. Hon har undanhållit information från mig. Vad ska jag göra? Polisanmäla? Jag har aldrig hamnat i en sådan situation förut.
Hej! Stort tack att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din juridiska frågeställning.
Inledning
Till att börja med är det viktigt att påpeka att i lagens mening så likställs en hund med en sak vilket innebär att samma regler som vid försäljning av exempelvis en stol gäller vid försäljning av en hund.
Reglerna för köp mellan två privatpersoner regleras i Köplagen och om det sker mellan en näringsidkare och en privatperson så är det Konsumentköplagen som är tillämplig. Vilket regelverk som blir tillämpligt i din situation är inte helt säkert. Om du gör adoptioner likt denna ofta kan du räknas som näringsidkare även om du inte är det egentligen. Hunduppfödare klassas vanligtvis som näringsidkare även om uppfödningen sker utanför det ordinarie arbete.
Det kan även vara så att du gett bort hunden vilket innebär att det är Gåvolagen som är tillämplig.
Dina möjligheter att angripa veterinären framgår av Lagen om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård.
Din situation
Det eventuella kontraktsbrottet skulle då vara att din moster har frångått de klausuler som du ställt upp i ert avtal. För att ett giltigt äganderättsförbehåll ska föreligga, vilket jag tolkar att dessa klausuler ska klassas som, ska det finnas en kreditbetalning. Alltså kan man bara göra ett äganderättsförbehåll gällande om motparten hamnar i dröjsmål med betalning av varan. I och med att äganderätten går över till motparten kan du inte längre göra några krav gällande. Dina avtalsvillkor är alltså troligen oskäliga och kommer jämkas enligt 36 § AvtL. Det här innebär alltså att det inte spelar någon roll vad som står i avtalet då det inte är möjligt att göra dessa typer av inskränkningar i äganderätten.
Veterinären
I 6 kap. Lagen om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård finns reglerna för disciplinpåföljder och återkallelse av veterinärslegitimation. Enligt 6 kap. 1 § kan en veterinär åläggas en disciplinpåföljd om denne uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätter sina skyldigheter vid sin verksamhet. För att en legitimation ska återkallas krävs det att veterinären varit grovt oskicklig vid utövning eller på annat sätt visat sig vara olämplig att utöva yrket enligt 6 §. Jag kan tyvärr inte svara på om att avliva en (enligt dig) fullt frisk hund är skäl nog att återkalla licensen eller inte.
Det är Jordbruksverket och länsstyrelsen där du bor som utövar tillsyn så du får vända dig till någon av dessa om du vill upprätta ett ärende.
Sammanfattning och handlingsplan
Det är alltså inte möjligt att göra förbehåll likt de du gjort gällande mot motparten. Det här är även en linje som Svenska Kennelklubben följer vilket framgår på deras hemsida som jag har länkat här. Du kan däremot vända dig mot veterinären och upprätta ett ärende mot denne hos länsstyrelsen eller Jordbruksverket.
Slutligen kan jag rekommendera dig att i framtiden upprätta ett samägandeavtal i dessa situationer. Ett sådant avtal gör att motparten inte kan sälja hunden utan din tillåtelse. Det här betyder dock också att du även kan bli skadeståndsskyldig vid eventuell skada som hunden orsakar.
Hoppas det här var svar på din fråga och om det är något annat du undrar över så får du gärna återkomma till oss.
Med vänliga hälsningar
Gabriel
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.