Hej, Jag har kontaktat försäkringskassan som tyvärr inte kunde besvara mina frågor utan rådde mig att kontakta er. Jag undrar om det finns något verktyg/formel som man själv kan använda för att kunna räkna ut hur mycket den ena föräldern ska betala i underhåll till den andra föräldern som tjänar hälften så lite? Barnen bor växelvist hos föräldrarna.
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation
Regleringen om underhåll
Regler om underhåll finns i 7 kap. Föräldrabalken. Föräldrar har en underhållsskyldighet för sina barn, efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade förmåga. En förälder som varaktigt bor tillsammans med barnet anses normalt fullgöra sin underhållsskyldighet på detta sätt och behöver därför inte betala underhåll till den andra föräldern.
Som varaktigt boende räknas även växelvist boende. Om barnen bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna anses det därför ofta att båda föräldrarna fullgör sin underhållsskyldighet utan att betala underhållsbidrag. Om det finns stora ekonomiska skillnader mellan föräldrarna kan dock en förälder behöva betala underhåll till den andra även vid växelvis boende för att fullgöra sin underhållsskyldighet (Se NJA 2013 s. 955)
Eftersom att du uppger att den ena föräldern förtjänar dubbelt mer än den andra, kan det därför ändå bli aktuellt med ett underhållsbidrag i er situation. Jag kommer därför gå igenom hur beräkningen görs.
Beräkning av underhållsbidrag
Notera att detta är en förenklad uträkning och det kan finnas andra faktorer som kan påverka underhållets storlek.
Formeln för att räkna ut underhållsbidrag ser ut enligt följande:
Barnets behov x (den bidragsskyldiges förmåga / föräldrarnas samlade förmåga)
Barnets behov bestäms utifrån Socialstyrelsens allmänna råd och utgår från prisbasbeloppet. Prisbasbeloppet för 2019 är bestämt till 46 500 kronor.
Barn i åldern 0-6 år beräknas ha ett behov på 65 % av prisbasbeloppet. Barn i åldern 7-12 år beräknas ha ett behov på 80 % av prisbasbeloppet och barn över 13 ett behov på 95 % av prisbasbeloppet. Till detta belopp ska invidivuella kostader (till exempel medicin pga. kronisk sjukdom) adderas. Beloppet ska subtraheras med barnbidragets storlek.
Föräldrarnas förmåga baseras på nettoinkomsten. Från nettoinkomsten ska levnadskostnader subtraheras. Detta beräknas uppgå till 120 % av prisbasbeloppet. Även en skälig boendekostnad ska subtraheras. En oksälig boendekostnad kan föreligga om familjen bor väldigt stort i förhållande till familjens storlek eller om kostnaden är oskäligt hög. Det kan också finnas andra tillägg eller avdrag som är möjliga att göra, beroende på hur situationen ser ut.
Denna beräkning ska göras på båda föräldrarnas förmågor. Det som då framkommer är föräldrarnas överkott, det som i formeln kallas ”förmåga”.
Underhållsbidrag kan fastställas genom dom eller avtal. Om ni kommer överens genom avtal bestämmer ni själva hur högt bidraget ska vara.
Sammanfattning
Underhållets stolek bestäms förenklat genom att dividera den bidragsskyldiga förälderns överskott med föräldrarnas samlade överskott och sedan multiplicera detta med barnets behov.
Om ni behöver hjälp med att få ett avtal till stånd, kan ni kontakta familjens jurist online eller på ett kontor nära er. Här hittar ni mer information om det.
Hoppas du fick svar på din fråga, om något är oklart är du mer än välkommen att ställa en ny fråga.
Vänliga hälsningar,
Sandra
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.