Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Besiktningsklausul vid husköp

Enligt köpekontrakt av hus står en besiktningsklausul:"Köparen har rätt att genom en sakkunnig person besiktiga fastigheten efter köpet. Köpet ska återgå om köparen efter genof. besiktn., senast 2018-08-17, begär att köpet ska återgå. Om köpet återgår ska betald handpenning återbetalas till köparen utan skadeståndsskyldighet"

Vad menas med sakkunning person? Kan det vara en byggfirma? Måste det vara en dyr besiktningsman? Måste man ha hittat fel på besikn. för att köpet ska återgå? Behöver man förklara anledning varför köpet ska återgå? (Huset/stugan är bara på 70 m2 med torpargrund som lätt undersökas av byggfirma som ev ska renovera)

Rådgivarens svar

2018-08-11

Hej! Tack för att du ställer din fråga till oss hör på Fråga Juristen. Ett svar på vad som gäller för dig i din situation följer här.

Överlåtelsebesiktning

När man ska genomföra ett fastighetsköp finns det en undersökningsplikt för säljaren, vilket följer av Jordabalken kapitel 4 § 19. En besiktning möjliggör för köparen att upptäcka fel i fastigheten som köparen inte kan göra gällande mot säljaren längre fram i tiden.

Krav på sakkunnig

Hur besiktningen ska utföras och vilka krav som kan ställas på den som ska utföra den regleras inte i lag. Istället utgår man ifrån den besiktningsmall som Svenska Byggingenjörers Riksförbud (SBR) har utarbetat. SBR har även uppställt krav på vilka som ska kunna utföra besiktningar.

Enligt SBR ska den sakkunnige vara godkänd av SBR och erhålla titeln ”Besiktningsman SBR”. Vidare ska besiktningsmannen ha en byggnadsingenjörsexamen eller motsvarande med minst två års kvalificerat arbete inom byggverksamhet.

Den firma ni väljer att använda måste alltså inte vara dyr. Det finns inget samband mellan arvode och besiktningskompetensen. Istället bör du undersöka om firman du väljer att anlita har genomgått den utbildning som krävs av SBR och om de har erhållit certifiering av SBR.

På vilka grunder kan köpet återgå

Det finns tyvärr inget rakt svar på denna fråga, utan det beror på hur besiktningsklausulen är utformad. Det är vanligt förekommande att det i klausulen finns krav på att fel måste upptäckas, och det är även vanligt att det ställs krav på hur allvarliga felen ska vara. Detta regleras dock helt av köpeavtalet och besiktningsklausulen.

Det bör här poängteras att det inte framgår av klausulen i ditt köpeavtal vilka slags fel det ska röra sig om för att klausulen ska kunna användas. Det står endast en tidsfrist i den delen av besiktningsklausulen som du skickade med i din fråga. Jag kan alltså inte säga vilka fel som skulle kunna åberopas som grund för att köpet ska återgå, och jag kan tyvärr inte heller svara på hur allvarliga dessa fel ska vara.

Rekommendation

Jag rekommenderar att du tar kontakt med din mäklare som har varit med och utformat köpeavtalet och besiktningsklausulen. Förklara situationen för din mäklare och be hen undersöka frågan. Det bör nämligen framgå av avtalet vad som gäller. Skulle avtalet inte reglera det i större utsträckning än det som du skickade med i din fråga blir det svårt att ge dig ett rakt svar.

Jag hoppas att det har blivit litet klarare för vad som gäller för dig i din situation. Skulle du vilja diskutera din fråga med en jurist är du varm välkommen att boka tid med en jurist på Familjens jurist. Boka tid kan du göra här.

Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.