Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Besittningsskydd när man hyr ut radhus

Hej! Jag och min familj äger en villa och ett radhus. Villan bor vi själva i och radhuset planerar vi att hyra ut (tillsvidare och ej som fritidsbostad). Jag undrar hur det ser ut med besittningsrätt för eventuella hyresgäster i detta fall. Tacksam för svar! Med vänlig hälsning

Rådgivarens svar

2022-08-05

Inledning


Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!


Din fråga handlar om vad som gäller med besittningsskyddet (även kallat besittningsrätt) för eventuella hyresgäster ni i framtiden hyr ut ert radhus till. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om uthyrning av egen bostad (också kallad privatuthyrningslagen) och även jordabalken (JB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.


Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.


Besittningsskydd och uthyrning av privatbostad

Enligt 12 kap. 46 § JB har en hyresgäst rätt till besittningsskyddet vilket innebär att hyresgästen har rätt till förlängning av hyresavtalet om det inte finns starka skäl för uppsägning (t.ex. om hyresgästen inte betalat hyran i tid).

När man hyr ut sin bostad (t.ex. sitt radhus) gäller istället lagen om uthyrning av egen bostad (som också kallas privatuthyrningslagen). Av 3 § 3 stycket privatuthyrningslagen framgår att det inte finns något besittningsskydd för hyresgästen i en privatuthyrningssituation. Det medför att hyresgästen inte har rätt till förlängning av hyresavtalet om hyresvärden skulle säga upp avtalet.

Det är dock möjligt att avtala om ett besittningsskydd om man vill ha det. Det görs i så fall i hyresavtalet.


Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Eftersom du planerar att hyra ut ett radhus kommer privatuthyrningslagen att bli tillämplig. Privatuthyrningslagens regler innebär att era framtida hyresgäster inte kommer ha besittningsskydd och rätt till förlängning om ni som hyresvärdar säger upp avtalet, såvida ni inte har kommit överens om att hyresgästen ska ha besittningsskydd.

Viktigt att komma ihåg när det gäller privatuthyrningslagen är att den endast är tillämplig för den första av bostäderna man hyr ut. Hyr ni ut en annan bostad redan så kommer inte privatuthyrningslagen att vara tillämplig på radhusets uthyrning. Kom också ihåg att om ni väljer att hyra ut annat radhus/bostadsrätt/villa i framtiden så gäller privatuthyrningslagen inte för dessa, utan endast för det första radhuset ni hyrt ut. I stället kommer då jordabalkens regler om besittningsskydd att bli tillämpliga (1 § privatuthyrningslagen).


Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var vad som gäller angående besittningsskyddet när ni hyr ut ett radhus. Jag har ovan redogjort för vad som gäller och min rekommendation till dig blir därför att tänka över om ni vill att privatuthyrningslagens regler om besittningsskydd skall gälla eller inte.

Vill ni inte att hyresgästerna ska ha besittningsskydd behöver ni inte skriva något särskilt i hyresavtalet utan då gäller automatiskt privatuthyrningslagen och då finns inget besittningsskydd. Vill ni däremot att hyresgästerna ska ha besittningsskydd så måste detta skrivas in i hyresavtalet.

Slutligen rekommenderar jag att ni upprättar ett skriftligt hyresavtal, även om detta inte krävs enligt lag. Ett skriftligt hyresavtal hjälper er som hyresvärdar och hyresgäst att veta vad ni kommit överens om och hjälper er undvika konflikter.


Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. På Familjens Jurist har vi många kunniga jurister som kan hjälpa dig med rådgivning men också med att skriva ett bra hyresavtal som minskar risken för konflikter och missförstånd. Du kan boka en tid med våra jurister genom att trycka på denna länk!

Jag hoppas du fått svar på din fråga och nu vet vad som gäller med besittningsskyddet. Om inte är du självklart välkommen att ställa en ny fråga på Fråga Juristen. Lycka till med uthyrningen!


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.