Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Bilaffär utan rättshandlingsförmåga

Hej
Jag hår sålt en bil till en man som sedan visade sig stå under en förvaltare.
Transportstyrelsen registrerar inte ägarbytet vilket medför att jag står registrerad som ägare på en bil jag inte förfogar över. Har varit i kontakt med polisen men de vill inte ta emot någon anmälan då de hävdar att inget brott begåtts. Snart börjar väl böteslapparna trilla in....
Hur går jag vidare?

Rådgivarens svar

2018-11-06

Hej! Tack för att du väljer att skicka in din fråga till Fråga Juristen. Här följer ett svar på din fråga.

Allmänt om rättshandlingsförmåga och möjligheten att ingå avtal

Inom svensk rätt gäller avtalsfrihet, vilket innebär att man får, i princip, avtala om vad som helst med vem som helst. Ett grundläggande krav för att man ska få kunna ingå avtal som har rättsverkan (att avtalet får verkliga och juridiska konsekvenser) är att parterna som ingår avtalet har rättshandlingsförmåga.

Rättshandlingsförmåga kan bl.a. beskrivas som varje människas rätt att ingå avtal och att företa rättshandlingar. Denna förmåga kan begränsas, t.ex. har barn inte samma rättshandlingsförmåga som vuxna.

Om exempelvis ett barn ingår ett avtal om att sälja egendom kan konsekvensen bli, beroende på omständigheterna, att avtalet är ogiltigt på grund av att barnet har saknat rättshandlingsförmåga. Om ett avtal är ogiltigt på den grunden att personen i fråga inte hade rättshandlingsförmåga att ingå avtalet, ska avtalet anses ogiltigt och alla prestationer som har uppstått som en följd av avtalet ska återgå. Barnet som sålde sin egendom mot ersättning, ska återfå sin egendom och personen som köpte egendom ska återfå sin betalning.

Frågan är då vad det innebär för en persons rättshandlingsförmåga om en person står under förvaltarskap.

Allmänt om förvaltarskap

Regler om förvaltarskap finns i Föräldrabalken. Att en person har en förvaltare innebär bl.a. att en förvaltare kan förvalta den enskildes (den som förvaltaren förvaltar åt) egendom, och företa rättshandlingar utan att behöva den enskildes samtycke (till skillnad från god man, som måste ha den enskildes samtycke). Det innebär att det är förvaltaren som får ingå avtal om den berörda egendomen, inte den enskilde. Dock får den enskilde ingå avtal med förvaltarens samtycke, som framgår av föräldrabalken kapitel 11 § 10.

Enligt föräldrabalken kapitel 11 § 8 finns det fortfarande vissa situationer när den enskilde har rätt att förfoga över egendom. Några exempel är t.ex. om personen i fråga har ärvt egendomen genom testamente. Om inte några av de situationerna föreligger får alltså den enskilde t.ex. inte sälja den egendomen.

När den enskilde ändå ingår avtal trots att den enskilde inte har rättshandlingsförmåga

Av föräldrabalken kapitel 11 § 10 gäller att när den enskilde ingår avtal utan förvaltarens samtycke, gäller de regler som gäller för underåriga och deras omyndighet, så som det framgår av föräldrabalken kapitel 9 §§ 6 & 7. Alltså får man då se vilka regler som framkommer av §§ 6 & 7.

Enligt föräldrabalken kapitel 9 § 6 gäller bl.a. att har underårig (i ditt fall personen du ingick avtalet med) utan erforderligt samtycke ingått avtal, äge den (dig), med vilken avtalet slöts, frånträda avtalet, så länge det ej blivit godkänt eller behörigen fullgjort.

Av föräldrabalken kapitel 9 § 7 framkommer bl.a. att varder avtal, som underårig ingått utan erforderligt samtycke, ej gällande, bäre envar åter vad han mottagit eller utgive, om det ej kan ske, ersättning för dess värde.

Vilka handlingsmöjligheter har du efter avtalet

De ovanstående §§ 6 & 7 innebär följande. Enligt 6 § finns det en möjlighet att affären fortfarande kan bli helt giltig, likt en situation om du hade sålt bilen till en person med full rättshandlingsförmåga. För att detta ska kunna ske krävs det att förvaltaren i efterhand godkänner det avtal som den enskilde (den du sålde bilen till) ingick (i detta fall med dig). Om förvaltaren gör det är affären fullgjord och det föreligger inga juridiska hinder för transportstyrelsen att registrera en ny ägare. Ett godkännande av förvaltaren kan även ske i efterhand (efter avtalet har slutits).

Det framgår även av kapitel 9 § 6 att avtalet ska anses giltigt om avtalet blivit behörigen fullgjort. Ett exempel på när det skulle kunna vara fullgjort är om den enskilde köpte din bil med pengar som den enskilde själv t.ex. förvärvat genom eget arbete eller erhållit genom testamente (se under den andra rubriken angående föräldrabalken kapitel 11 § 8). Om bilen som du sålde köptes av sådana medel föreligger inget juridiskt hinder för transportstyrelsen att registrera en ny ägare.

Enligt 7 § gäller istället att om avtalet inte blir godkänt av förvaltaren, eller om avtalet inte kan anses fullgjort, så finns det en rätt för medkontrahenten (dig) att återfå det du har presterat med anledning av avtalet (din bil) och den enskilde får då tillbaka vad denne har presterat (betalningen för bilen).

Sammanfattning

Eftersom personen du har avtalat med har en förvaltare kan det vara så att din avtalspartner inte hade rätt att ingå avtalet med dig. Det kan få olika konsekvenser, nämligen att:

  1. avtalet är ändå giltigt, om pengarna för betalningen av bilen t.ex. kom från testamente,
  2. avtalet är ändå giltigt, om förvaltaren godkände eller godkänner avtalet i efterhand
  3. avtalet är inte giltigt, om förvaltaren inte godkänner eller pengarna inte kom från t.ex. testamente.

Råd

Jag rekommenderar att du har av dig till personen ifråga och begär att få prata med dennes förvaltare. Det kan vara så att ni kan lösa situationen utan att ta till några rättsliga medel.

Om det samtalet inte leder någonstans råder jag dig att boka en tid med en av Familjens jurist mycket erfarna jurister. De hjälper dig då med att komma till rätta med din situation. Anledningen till mitt råd är att det kan finnas en risk att det krävs en juridisk process för att få avtalsprestationerna att återgå (att du får tillbaka bilen och din avtalspartner får tillbaka sin betalning för bilen). Boka tid kan du göra här.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Är det något annat du funderar över tveka inte att höra av dig till Fråga Juristen med din fråga.

Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.