När agerar en fullmaktshavare utanför sin behörighet?
Hej och tack för att du vänder dit till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Behörighet
I det fall fullmaktshavaren rättshandlar utanför den behörighet fullmakten medför, blir inte huvudmannen (utfärdaren av fullmakten) bunden av rättshandlingen, oavsett tredje mans goda tro (10 § andra stycket avtalslagen). Fullmaktshavaren måste nämligen handla inom gränserna för sin behörighet. Överskridande av behörighet medför att tredje man kan få ersättning av fullmaktshavaren enligt 25 § avtalslagen för de skador denne haft till följd av att ställningsfullmaktshavaren har överskridit sin behörighet.
Befogenhet
I det fall fullmaktshavaren rättshandlar utanför den befogenhet fullmakten medför, det vill säga att fullmaktshavaren rättshandlar i strid med (vanligen muntliga) inskränkande föreskrifter från sin huvudman, så blir huvudmannen bunden av rättshandlingen, endast om tredje man vore i god tro (11 § första stycket avtalslagen). Alltså ska tredje man inte inse eller bort inse att sådana föreskrifter förelåg.
Förtydligande
Man måste alltså skilja på behörighet och befogenhet i fullmaktsförhållanden. Vanligen kännetecknas behörighet av att det är fullmaktens yttre gräns och behörigheten framgår av en skriftlig fullmakt.
Angående befogenheten kan istället sägas, att den kännetecknas av att den benämns som fullmaktens inre gräns. Oftast i form av muntliga instruktioner, endast till ställningsfullmaktshavaren. Om befogenheten överskridits kan den skada som drabbar huvudmannen krävas från fullmaktshavaren, i den mån huvudmannen kan bevisa att den muntliga befogenheten har överskridits.
Ersättningskravet kan åberopas enligt 18 kap. 1 § handelsbalken.
Din situation
Svaret på din fråga beror lite på hur fullmakten är utformad. Om det står skrivet i själva fullmakten att din vän ska sälja tavlan på auktion har han genom att sälja den till någon annan överskridit sin behörighet, och då innebär det att du inte är bunden av avtalet. Om det däremot bara framgår av den skriftliga fullmakten att sin vän får sälja tavlan och du gett t.ex. muntliga instruktioner om att det ska ske på auktion har han handlat inom sin behörighet (eftersom han gjort det som står skrivet i fullmakten), men utöver sin befogenhet (det du gett särskilda instruktioner om). Om tredje man som sålde honom tavlan inte vetat eller borde vetat att han inte hade sådan befogenhet blir du bunden av avtalet, men om du kan bevisa att du gett särskilda instruktioner om att tavlan skulle säljas på auktion kan du komma att få ersättning av din vän för den skada som du orsakats av att han sålde tavlan till någon annan.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.