Hej Beatrice,
tack för svar på min fråga.
Jag hade en följdfråga på ditt svar.
Som jag skrev i första mejlet, har jag köpt vissa av hennes saker och allt detta framgår via sms. Jag har betalat henne enligt priserna hon har uppgett så det som saknas nu är hennes hall lampa som ej är betald. Detta som jag beskrev eftersom jag inte fått något kvitto för resterande saker.
Jag har konstaterat att hon har tagit högre priser för dom saker jag har betalat för och därför borde jag inte vara skyldig henne något. Hon vägrar hämta sina saker hon har kvar utan vill ha betalt för det som ej är betalt (hallampan 800 kr)
Hon har nu hotat mig med att skicka hem ett så kallat betalningsföreläggande till mig och gå vidare till domstol. Detta känner jag är väldigt onödigt och jag vet inte var allt detta kommer leda till, blir jag skyldig henne skulden samt kostnader för påföljder som krav avgifter osv? Eller blir det ord mot ord? Mesta av kommunikation har skett via sms.
Hej,
Tack för att du ännu en gång vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Kvarhållande av annans egendom
I mitt tidigare svar beskrev jag att det är olagligt dels av dig att bruka egendom som du inte har köpt, dels av ägaren att inte hämta upp den på din begäran. Jag är osäker på hur jag ska tolka det du beskriver, men om det är så att du har valt att behålla lampan för att du anser att du redan har betalat för mycket för de saker du redan köpt, så är detta inte tillåtet. Du har endast rätt att behålla lampan förutsatt att ni gjort ett köp gällande just denna egendom. Med andra ord, du måste ha tackat ja till att köpa den och hon ska ha tackat ja till att ha sålt den till dig, efter överenskommet vederlag.
Är det istället så, som jag tolkade din första fråga, att du inte vill köpa lampan för att du inte kan garanteras att du får kvittot för den, så är saken annorlunda. Då handlar det istället om att hon vägrar att hämta upp egendom du har sagt att du inte vill ha. Som jag beskrev i mitt tidigare svar är detta att se som egenmäktigt förfarande, vänligen se mitt tidigare svar för tillvägagångssätt. Spara all eventuell sms-kommunikation om att du uttryckt att du inte vill köpa lampan och att hon istället ska hämta upp den. Detta bevisar ert aktuella förhållande och att hon därmed begått egenmäktigt förfarande.
Höga priser för begagnade varor
Om det är så att hon har sagt att priserna du betalat för sakerna du köpt stämmer överens med de marknadsmässiga priserna, det vill säga att hon har påstått att priset hon satt på sina varor stämmer överens med vad de kostar i butik, men att varorna egentligen är billigare i butik, så kan detta vara bedrägeri (se 9 kap. 1 § BrB).
Är det istället så att hon har satt ett pris på sina varor och inte sagt något om dessa i förhållande till priserna i butik, och du helt enkelt bara valt att köpa dem för de priser hon angett, har du tyvärr bara gjort en dålig affär. Hon kan inte hållas ansvarig för det, utan det hade varit ditt ansvar att kolla upp innan. Allt beror alltså på omständigheterna i fallet och vad hon sagt eller gjort, och om detta beteende kan falla in under bestämmelsen om bedrägeri i 9 kap. 1 § BrB.
Kvitton vid köp av begagnade varor
Av 39 kap. 7 § skatteförfarandelagen framgår att vid försäljning där kassaapparat används, ska kunden erbjudas ett kvitto. Detta innebär att ett kvitto som har framställts för köp av en viss vara, ska ges till den aktuella kunden. Väljer sedan denna kund att sälja varan till någon annan så är inte kunden skyldig att ge bort kvittot. Därigenom finns det alltså inget krav på att du ska få dessa kvitton, som hon har fått när hon själv köpte sakerna.
Jag ser heller inte att detta skulle vara anledning nog att häva ert köpekontrakt.
Sammanfattning
Åter igen så är min rekommendation att du berättar för henne att hon måste hämta upp lampan, då det annars är brottsligt. Vänligen följ därefter mitt rekommenderade tillvägagångssätt i mitt tidigare svar (klicka här). Till dess ska du inte använda lampan utan istället vänta på hjälp genom antingen Kronofogden eller polisen, beroende på vilken myndighet du väljer att vända dig till för att vidta åtgärder.
Jag hoppas att det gav dig svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.