Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Dolda fel vid hästköp

Hej!
Om säljaren av en häst är näringsidkare och friskriver sig från dolda fel och det framkommer fel efter köpet som köparen inte kan ha kontrollerat vid besiktningen, vad gäller då? Och kan jag som köpare motsätta mig den punkten i ett kontrakt utan att det blir "konstigt" vid köpet? 

Rådgivarens svar

2018-02-13

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag utgår i mitt svar från att du agerar i egenskap av konsument när du köper hästen. Regler för felansvar hittar du i konsumentköplagen (KKöpL).

Enligt 1§ KKöpL ska KKöpL tillämpas på avtal mellan konsumenter och näringsidkare vid köp, eller i vissa fall av byte, av lösa saker. För att lagen ska kunna tillämpas krävs således att ett antal rekvisit i 1§ är uppfyllda, nämligen att den ena parten är konsument och att den andra parten är näringsidkare, samt att avtalet avser köp eller byte av lösa saker. Med konsument avses en person som handlar för ändamål som faller utanför näringsverksamheten, och som näringsidkare räknas den som handlar för den egna näringsverksamheten. Med lösa saker avses exempelvis bilar, båtar, radioapparat, datorer och djur. Listan kan göras lång. Slutligen ska avtalet avse köp eller byte. I det här fallet är det framförallt viktigt att klargöra vad som avses med ett köp. För att ett köp ska föreligga krävs att äganderätten för ett föremål går över till den andra avtalsparten mot ersättning i pengar eller genom annat vederlag. När äganderätten inte går över på motparten föreligger inget köp. Den som betalar ersättning för att få nyttja ett föremål under en bestämd tid och därefter måste lämna tillbaka föremålet har inte köpt föremålet enligt lagens mening. En konsument som hyr ett föremål av en näringsidkare kan därmed inte direkt åberopa KKöpL vid en avtalstvist, eftersom att hyresavtal faller utanför lagens skydd.

Det är helt naturligt att en säljare vill frånhända sig allt form av framtida ansvar för såld egendom. Det är därför inte ovanligt att säljaren lägger till ett avtalsvillkor som gör gällande att säljaren friskriver sig från ansvar för såväl synliga som dolda fel. Ibland kan det stå att varan har sålt i befintligt skick eller liknande. Friskrivningar är särskilt vanligt när det gäller begagnade varor där fel ofta kan uppkomma efter köp. I 17§ KKöpL finns en specialregel som begränsar säljarens möjlighet att friskriva sig från ansvar vid fel. Regeln ska tillämpas även om säljaren uttryckligen har sagt att denna inte tänker ta ansvar för eventuella fel på den sålda egendomen. Enligt 17§ ska säljaren alltid ansvara för fel om varan är i sämre skick än vad köparen har kunnat förvänta sig med hänsyn till varans pris och omständigheterna i övrigt. Säljaren ansvarar även, trots en friskrivning för eventuella utfästelser om varans kvalité som lämnats till säljaren innna avtalets ingående (19§ KKöpL).

Som köpare av en häst är det viktigt att du reagerar på en friskrivningsklausul, vilket du har gjort. Om säljaren helt vill friskriva sig från ansvar ska du se till att grundligt undersöka hästen. Det kan även vara ett skäl till att pruta ned priset. Trots att säljaren vill friskriva sig från ansvar är den ändå ansvarig för garantier och utfästelser om hästens kvalité. Om säljaren garanterar att hästen inte har någon allvarlig sjukdom så ansvarar säljaren för ett sådant uttalande trots friskrivningen. Det går alltså inte att friskriva sig från lögner eller garantier som man har uttalat. Som köpare är det därför viktigt att ställa frågor till säljaren om hästens egenskaper, sjukdomshistoria m.m. Om säljaren ger dig garantier om hästens egenskaper ska du försöka få in dem i det skriftliga avtalet.

När det gäller din fråga om säljaren ansvarar för dolda fel på hästen så är det inte helt enkelt att avgöra det utan att få veta mer om priset och övriga omständigheter kring köpet. Om det dolda felet redan är inräknat i priset kommer säljaren troligen inte att behöva ansvara för felet. Om däremot hästen säljs till “normalpris” kommer säljaren sannolikt ansvara för felet. Du kan definitivt motsätta dig en friskrivningsklausul, men räkna då med att säljaren kommer begära ett högre pris.

Som konsument har du alltid möjlighet att få gratis rådgivning av kommunens konsumentvägledare. Ett tips är att du ringer dem innan affären och går igenom viktiga avtalsvillkor. Det kan även vara en bra idé att du kollar med ditt försäkringsbolag om djurförsäkringen täcker kostnader som uppkommer efter köpet.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.