Hej! Sedan förra året har jag mått jättedåligt och har inte kunnat ta hand om mig själv. Av den anledningen behövde jag flytta ut från min bostadsrätt. Jag fick ett läkarintyg från läkaren, som fick bostadsföreningen att godkänna att ge mig tillstånd till andrahandsuthyrning av min bostadsrätt. Personen som hyrde i andra hand hade tyvärr inbrott för ett tag sedan och flyttade ut på grund av det.
Jag är helt övertygad om att föreningen inte kommer tillåta mig att hyra ut bostaden igen överhuvudtaget. Det jag undrar är hur jag ska gå tillväga för att inte riskera lämna lägenheten tomt i flera månader, utan att ha något som täcker det, då jag är för tillfället helt arbetslös och har låg besparing. Överklagar man till hyresnämnden, så kommer det ta flera månader tills man får något besked tillbaka.
Kan man under den tiden, trots föreningens eventuella icke-godkännande av andrahandsuthyrning, hyra ut lägenheten ändå, i väntan på beslut från nämnden? Har ni annars förslag på andra lösningar?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Ditt svar aktualiserar Bostadsrättslagen. Inledningsvis redogör jag översiktligt för reglerna om andrahandsuthyrning. Efter det går jag igenom vad som kan hända om man olovligen hyr ur en bostadsrätt. Avslutningsvis lämnar jag en rekommendation för ditt specifika fall.
Andrahandsuthyrning
För att få hyra ut en bostadsrätt krävs det att bostadsrättsföreningens styrelse tillåter det (7 kap. 10 § Bostadsrättslagen). Om styrelsen inte samtycker till uthyrningen kan man ansöka om att få uthyrningen godkänt av hyresnämnden (7 kap 11 § Bostadsrättslagen). Godkänner hyresnämnden andrahandsuthyrningen är den okej, oavsett vad styrelsen har sagt.. Nämnden ska ge tillstånd om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att säga nej till uthyrningen.
Förverkande
Om man olovligen hyr ut sin bostadsrätt kan nyttjanderätten till bostaden förverkas. Föreningen har i sådant fall rätt att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning (7 kap. 18 § Bostadsrättslagen).
Innan uppsägningen av bostadsrätten får ske ska man dock få möjlighet att vidta rättelse ( 7 kap. 20 § Bostadsrättslagen). Rättelsen i fråga är att se till att andrahandshyresgästen flyttar ut. Det kan också räknas som rättelse att ansöka om tillstånd för uthyrningen, om man får ansökan beviljad.
Rekommendation
Som du skriver kan det ta tid att få ett beslut från hyresnämnden - men detta är definitivt bästa vägen att gå. Det är möjligt att hyresnämnden anser att dina skäl att hyra ut lägenheten är godtagbara. I sådant fall kan du utan problem bo kvar på annan ort.
Jag skulle inte rekommendera att hyra ut din lägenhet i andra hand utan föreningens godkännande. Följden av en olovlig uthyrning kan som sagt bli att du inte får ha kvar bostadsrätten.
På Familjens Jurists hemsida kan du läsa mer om bostadsrättsjuridik. Du kan även boka en tid, om strulet med bostadsrättsföreningen skulle fortsätta.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.