Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Fel i en begagnad båt

Hej! Det är så att jag sålt en båt som är 35 år gammal för mer än 1 vecka sedan och köparen har några synpunkter.
1. Köparen säger att det läcker in vatten i rutor.
2. Köparen säger att det finns mögel i båten.
3. Köparen säger att styrningen läcker olja.
4. Köparen säger att motorn inte klarar belastning i sjön.
1. Det är möjligt att det kanske läcker in vatten någonstans från någon ruta men det är inget som jag och min familj har tyckt vara något problem. Anser inte att det är fel på en så gammal båt.
2. Mögel uppstår alltid på höst och vinter även om man använder torrbollar. Det är bara att tvätta bort. Anser att det inte är fel på båten.
3. Det fanns inget läckage från styrningen när båten lämnades över. Jag har inte märkt av något sådant och köparen såg inget läckage. Hade det varit läckage borde han och jag sett det och kommit överens om hur det ska lösas.
4. Jag har använt båten i två somrar och inte haft något problem med den och visste/vet inte om något fel på motorn. Båten låg på land när den såldes för att jag bestämde mig i våras att inte sjösätta utan sälja billigare på land. Jag ville starta motorn och visa att det fungerade så köparen och jag gjorde en funktionskontroll på land genom att starta den med kylvatten osv. Köparen godkände testet av motorn. Vi kunde ju inte prova i sjön då den såldes på land. Jag har dock inte heller nekat köparen att sjösätta och prova. Då hade vi kanske märkt om det hänt något under tiden den legat på land. Om köparen menar att felen fanns innan köpet borde både han och jag märkt det. Efteråt så vet ju jag inte vad som har hänt. Han kan ha varvat sönder den m.m. Jag vet ju inte alls. Angående styrningen så vet jag inte heller. Kanske nån packning som torkat och gått läck under vintern. Jag har inte sett något och det gjorde inte han heller. Behöver jag vara orolig för en stämning?

Rådgivarens svar

2020-07-11

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Allmänt

I ditt fall utgår jag ifrån att köpet av båten har skett mellan två privatpersoner. Den tillämpliga lagen är köplagen (KöpL). I 3 § KöpL anges att köplagen är dispositiv, vilket betyder att säljaren och köparen kan avtala om att andra regler ska gälla. Av omständigheterna i frågan framgår det inte om det finns ett köpeavtal och därför kommer jag att utgå ifrån reglerna i köplagen.

Fel och undersökningsplikt

I 17 § KöpL anges att varan ska i fråga om art, mängd, kvalitet, andra egenskaper och förpackning stämma överens med vad som följer av avtalet. Om inte detta uppfylls är varan felaktig. Detsamma gäller om varan inte är funktionsduglig, om säljaren visste innan köpet till vilket ändamål varan var avsedd men ändå inte upplyste köparen om att varan skulle vara olämplig för ändamålet, om varan inte har de egenskaper som säljaren har hänvisat till genom prov eller modell och om varan inte har en lämplig förpackning.

I 18 § KöpL nämns att fel föreligger även om varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet.

Köparen har normalt ingen skyldighet att undersöka varan före köpet. Det är dock vanligt att köpare undersöker varor innan de bestämmer sig för att köpa. Bil- och båtköpare tar ofta ut bilen eller båten på en provrunda för att kontrollera acceleration, komfort, motorljud m.m. Köparen får inte såsom fel åberopa vad han måste antas ha känt till vid köpet. Om köparen har undersökt varan före köpet eller utan godtagbar anledning underlåtit att följa säljarens uppmaning att undersöka den, får han inte såsom fel åberopa vad han borde ha märkt vid undersökningen, 20 § 2 st. KöpL.

Undersökning av varan ska ske efter köpet så snart omständigheterna medger det i enlighet med god affärssed, 31 § KöpL. Det finns inte någon skyldighet att undersöka varan efter köpet. Köparen begår således inte avtalsbrott genom att inte undersöka varan och ådrar sig följaktligen inte heller någon påföljd från säljaren med anledning därav.

Vad som gäller i ditt fall

När det gäller äldre båtar får man som köpare räkna med att det föreligger fler fel jämfört med nya båtar. I det aktuella fallet måste köparen visa att de fel som han har åberopat fanns där tidigare och inte har uppkommit efter att han tog emot båten. Om dessa fel anses vara fel enligt köplagen kan köparen göra gällande påföljder. Dessa påföljder är avhjälpande, omleverans, prisavdrag, hävning och skadestånd, 34 § KöpL, 37 § KöpL och 40 § KöpL. Avhjälpande innebär att säljaren ska avhjälpa felet på egen bekostnad t.ex. reparera en båtmotor. Men avhjälpandet får inte medföra en oskälig kostnad för säljaren. Jag rekommenderar att du och köparen försöker att komma överens på egen hand. En domstolsprocess kan vara lång och kostsam.

Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist. 

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.