Hej!
Jag köpte en begagnad utombordare för ett par veckor sedan på Blocket. Enligt säljaren var den i ett bra skick och fungerade utmärkt när dom hade provkört den tidigare. Tyvärr fanns ingen möjlighet att provköra vid köptillfället. Enda skadan som säljarnen påvisade var en kabel som hade en skada på ytterhöljet och var tejpad. Men jag tyckte den såg bra ut och köpte den därför för 20.000 kr.
Jag lämnade in min båt och den nyinköpta motorn på varv för montering och uppstart. Men när varvet startade upp motorn gick den inte alls bra. Jag kontaktade då säljaren och vi kom överens om att varvet skulle göra en felanalys men han så även att om det är några större fel skulle jag komma med motorn till honom så skulle han fixa det.
Varvet hittade felen och åtgärdade dom så att motorn sen gick bra. Dels var det ett reglage till motorn som inte passade till motorn vilket gjorde att varvet behövde installera ytterligare reglage. Och sen var skadan på kabeln mycket värre vilket gjorde att dom var tvugna att byta ut hela kabeln. Varvet gjorde reperationerna innan dom återkopplade till mig. Dom här reparationerna kostade mig totalt 4.800 kr.
Jag kontaktade säljaren om dom här felen för att om möjligt få prisavdrag/återbetalning. Men säljaren hävdar bestämt att motorn gick utan problem när dom provkörde den och tyckte det var mycket konstigt med dom här felen. Och dom hävdar att dom inte kan betala tillbaks något utan tycker att jag istället skulle ha hävt köpet innan några reperationer gjordes. Men eftersom varvet redan hade monterat motorn innan felen upptäcktes hade jag ju redan en kostnad som egentligen inte rör köpet.
Har jag någon möjlighet att få något tillbaks eller får jag "skylla mig själv" som inte kontrollerade motorn nogrannare?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Allmän redogörelse
Tillämplig lag vid köp av lös egendom mellan privatpersoner är Köplagen (KöpL). Köplagen reglerar säljarens och köparens rättigheter och skyldigheter. Bestämmelser om varans beskaffenhet, dvs. fel i varan, finns i 17-20 §§ KöpL och påföljder vid fel i varan regleras i 30-41 §§ KöpL.
Köplagens regler om fel i varan
Enligt 17 § KöpL ska varan i fråga om art, mängd, kvalitet och andra egenskaper stämma överens med vad som följer av avtalet. I andra stycket i samma paragraf anges att om inte annat följer av avtalet ska varan vara ägnad för det ändamål för vilket varor av samma slag i allmänhet används, vara ägnad för det särskilda ändamål för vilken varan var avsedd att användas, ha egenskaper som säljaren hänvisat till genom att lägga fram prover eller modeller, vara förpackad på vanligt sätt om förpackning krävs för att skydda varan. Om varan avviker från första eller andra stycket i denna bestämmelse anses varan vara felaktig.
En köpare har som utgångspunkt rätt att förvänta sig att varan är ägnad för det ändamål för vilket varor av samma slag i allmänhet används. Köparen ska kunna kräva att varan är marknadsmässig och att den fungerar. Vad som är normalt ska bedömas mot bakgrund av hur varan har beskrivits i avtalet.
Köparens undersökningsplikt regleras i 20 § KöpL. Köparen får som fel inte åberopa vad han eller hon måste anses ha känt till vid köpet. I normalfallet är köparen inte skyldig att före köpet undersöka varan, inte ens om det kan ske utan större besvär, men om han eller hon ändå på eget initiativ gör det eller trots uppmaning från säljaren utan godtagbar anledning låter bli att göra någon undersökning, så får han eller hon inte senare åberopa de fel som han eller hon borde ha märkt vid undersökningen, om det inte är så att säljaren har handlat mot tro och heder. För att köparens rätt att göra gällande felen ska anses vara förverkad krävs det därmed att köparen har varit medveten om den faktiska omständigheten som felet hänför sig till samt haft en uppfattning om omständighetens betydelse för felet i varan.
Bedömningen av om en vara är felaktig eller inte ska som huvudregel enligt 21 § KöpL ske vid den tidpunkt då risken för varans beskaffenhet övergår på köparen. Detta är vanligtvis i samband med varans avlämnande.
Påföljder vid fel i varan
Om det föreligger fel i varan kan köparen enligt 30 § KöpL kräva avhjälpande, omleverans, prisavdrag, häva köpet, skadestånd eller hålla inne betalningen. Enligt 32 § KöpL ska köparen, såsom första åtgärd, reklamera varan inom skälig tid efter det att han eller hon märkt eller borde ha märkt felet.
De primära påföljderna är avhjälpande och omleverans. Dessa påföljder regleras i 34-36 §§ KöpL.
Köparen har rätt att kräva att säljaren utan kostnad för köparen avhjälper fel i varan, om avhjälpandet kan ske utan oskälig kostnad eller olägenhet för säljaren. Om felet är av väsentlig betydelse för köparen, och säljaren insåg eller borde ha insett detta, har köparen rätt att kräva omleverans.
Säljaren har å sin sida enligt 36 § KöpL alltid rätt att på egen bekostnad avhjälpa felet eller företa omleverans, om det kan ske utan väsentlig olägenhet för köparen och utan risk för att köparen inte får sina egna kostnader ersatta av säljaren. Detta gäller även om köparen varken krävt avhjälpande eller omleverans.
När säljaren har varit skyldig att avhjälpa felet men underlåtit att eller misslyckats med att göra det har köparen enligt 34 § KöpL rätt till ersättning för att själv avhjälpa eller låta avhjälpa felet.
37 § KöpL anger att om avhjälpande eller omleverans inte sker får köparen kräva prisavdrag eller häva köpet. Prisavdraget bör motsvara en reparation av varan. Rätten till prisavdrag finns oberoende av om betalning har skett eller inte. Köparen får enligt 39 § KöpL häva köpet om felet är av väsentlig betydelse och säljaren insåg eller borde ha insett detta.
Skadestånd
40 § KöpL reglerar rätten till skadestånd pga. att en vara är felaktig. Bestämmelsen anger att köparen har rätt till ersättning för den skada som han eller hon lider genom att varan är felaktig.
Sammanfattning
Enligt redogörelsen ovan bör varan anses vara felaktig. Motorn är behäftad med ett faktiskt fel och den kan inte anses vara marknadsmässig då den inte fungerar som den ska. Som köpare har du därmed rätt att i första hand kräva avhjälpande eller omleverans. Som köpare har du även rätt att kräva att säljaren avhjälper felet vilket innebär att säljaren ska stå för reparationskostnaderna. Problemet i din situation är att du självständigt, innan du kontaktat säljaren, har låtit avhjälpa felet. I din situation kan du möjligtvis tala med varvet där reparationen utfördes och hänvisa till 37 § Konsumenttjänstlagen vilken anger att om en konsument har uppdragit år en näringsidkare att företa enbart en förberedande undersökning, exv. en felanalys, för att utreda omfattningen av eller kostnaden för en tjänst så är konsumenten inte skyldig att betala för undersökningen om han eller hon pga. sedvana i branschen eller i övrigt har haft skäl att anta att undersökningen skulle göras utan ersättning. Enligt 36 § Konsumenttjänstlagen, vilken också kan uppmärksammas i ditt fall, får en reparation som utförs när näringsidkaren har lämnat en ungefärlig prisuppgift inte överstiga det avtalade priset med mer än 15 %. Näringsidkaren ska informera dig om det under arbetet uppstår behov av tilläggsarbete.
Undersökningsplikten
Om, såsom du beskriver i frågan, säljaren sagt att båten var i ”bra skick” och att den ”fungerade utmärkt” kan detta utgöra sådana utfästelser som inskränker din eventuella undersökningsplikt som köpare. Utgångspunkten enligt köparen är som sagt att köparen inte har en undersökningsplikt. Om köparen har undersökt varan får han eller hon inte åberopa sådana fel som han eller hon borde ha märkt vid en undersökning. Exakt hur långt undersökningsplikten sträcker sig går inte att ge ett tydligt svar på. Vid köp av bilar och båtar är det vanligt att köparen provkör bilen eller båten innan köpet. Du uppger att detta inte var möjligt då du köpte båten vilket eventuellt skulle kunna inskränka din undersökningsplikt i det avseendet.
Är ni i behov av ytterligare hjälp är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,
Sofia
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.