Jag köpte en bil den 8/1-20 för 34.000 kr. När jag endast vid ett fåtal tillfällen hunnit köra bilen efter köpet, vilket är cirka två veckor, så en dag startar den inte alls, då får jag via assistans ta bilen till en verkstad. Eventuellt kunde felet vara att nyckeln behövdes kodad om (fick bara 1 nyckel i köpet.) Efter det körs bilen via assistans till en annan verkstad som säger att det är någon ECM modul som skulle kosta 28:000kr att laga. Eftersom den delen är en väsentlig del för att bilen ska kunna användas. Därför anser jag att bilfirman som sålde bilen också tar kostnaderna. Bilfirman har kommit fram till att deras samarbetspartner kan reparera bilen, men vill INTE stå för kostnaderna. För mig är det en stor kostnad överhuvudtaget att kunna köpa bilen. Nu undrar jag om jag förstått det rätt?
Kan jag kräva att de står för alla kostnader även att bärga bilen till den adressen för verkstaden de har givit som förslag?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag förstår det som att du undrar om du kan kräva säljaren av bilen på kostnaden för att laga den samt kostnaden för att bärga den till verkstaden. Jag förutsätter att du, i egenskap av privatperson, har köpt bilen av en bilfirma, vilken innebär att konsumentköplagens regler blir tillämpliga.
Fel som upptäcks efter köpet
Konsumentköplagen är tvingande skyddslagstiftning för konsumenter när de handlar av en näringsidkare (1 och 3 §§). Lagen reglerar bland annat när risken för en vara övergår från säljaren till köparen, det vill säga vem som ansvarar för fel som uppstår. Generellt kan man säga att risken övergår från säljaren till köparen i samband med avlämnandet, i detta fall är det när köparen rent fysiskt hämtar bilen (6 och 8 §§). Skador som uppstår därefter omfattas inte av konsumentköplagens regler utan istället av tillämpliga försäkringar.
En vara, i detta fall en bil, ska som huvudregel vara i avtalsenligt skick när den köps, det vill säga att bilens skick ska motsvara vad köparen och säljaren har kommit överens om (16 §). Frågan om bilen är felaktig ska bedömas med hänsyn till dess beskaffenhet när den avlämnas från säljaren till köparen. Om det har funnits fel vid avlämnandet, men om felet visar sig först senare, svarar säljaren för dessa (20 §). Fel som visar sig inom sex månader efter att köparen tagit emot bilen ska anses ha funnits vid köpet, om inte annat visas eller det är oförenligt med varans eller felets art. Detta är en presumtionsregel till köparens fördel som innebär att det är säljaren som har bevisbördan för att visa att felet inte fanns vid avlämnandet. Säljarens ansvar för fel gäller alltså fel som har funnits när bilen överlämnades, även om felet visar sig först senare.
Däremot svarar en säljare inte för fel på en begagnad bil om det rör sig om normalt slitage i förhållande till bilens ålder och skick. Det kan alltså finns fel på bilen som beror på användning och normalt slitage och därför inte räknas som ett sådant fel som säljaren är skyldig att åtgärda. Vid köp av en äldre begagnad bil kan det alltså finnas vissa brister som är normala med tanke på bilens skick, vilket man som köpare får räkna med. Vad man kan förvänta sig av bilen påverkas bland annat av bilens ålder, pris och körsträcka. En bil som är 15-20 år gammal eller har gått ca 20 000 mil och uppåt börjar närma sig slutet av sin livscykel.
Reklamation
Reklamationstiden är tre år. Under den tiden kan köparen reklamera upptäckta fel inom skälig tid. Vad som är skälig tid kan bedömas olika i olika situationer, men reklameras felet inom två månader från det upptäckts, så är det inom skälig tid (23 §).
Är det fel på bilen har köparen rätt att kräva avhjälpande, vilket innebär att säljaren rättar till felen utan kostnad för köparen. Kan avhjälpande inte ske har köparen rätt till omleverans, det vill säga att köparen får en annan likvärdig, felfri bil. I tredje hand har köparen rätt till prisavdrag eller ersättning för att rätta till felet. I sista hand har köparen rätt till hävning av köpet (22 §). För att en köpare ska få häva köpet måste dock felet vara allvarligt och av väsentlig betydelse, alternativt att säljaren försökt avhjälpa felet flera gånger utan att lyckas.
Om en köpare drabbas av kostnader för att det är fel på bilen kan köparen begära skadestånd.
Sammanfattning och råd
Fanns felet när du köpte bilen så är säljaren skyldig att stå för kostnaderna att laga det. Reklamation ska då också ske inom skälig tid. Det framgår inte exakt när du upptäckte felet och när du hade kontakt med säljaren, men i och med att det inte gått mer än drygt tre månader sedan köpet så är det sannolikt att anse att reklamation skett inom skälig tid. I första hand ska du alltså klaga hos säljaren, det vill säga bilfirman där du köpte bilen.
För att säljaren ska vara skyldig att stå för kostnaderna för att åtgärda felet förutsätter det att det inte rör sig om ett sådant fel som är normalt slitage i förhållande till bilens ålder eller skick. Huruvida det är ett sådant fel eller inte i detta fall är svårt för mig att svara på eftersom jag inte vet de specifika omständigheterna, men då priset på bilen är relativt lågt tyder det på att bilens skick gör att det inte är självklart att felet går att åberopa.
Sammanfattningsvis har du alltså förstått det rätt, nämligen att om det är ett fel som fanns när du köpte bilen men det visade sig först senare och inte rör sig om ett normalt slitage, så har du rätt att begära avhjälpande. Det innebär att bilfirman kostnadsfritt ska rätta till felet och stå för de kostnader som du fått i på grund av att bilen är trasig, det vill säga bärgningskostnader och liknande.
Du kan också läsa mer om konsumenträtt hos Familjens Jurist, där du även kan boka tid med en jurist för vidare juridisk rådgivning. För råd och vägledning kan man som konsument också vända sig till Konsumentverket, kommunens konsumentvägledare eller Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar, tveka inte att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra duktiga jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.